in

Agong Perkenan Jadi Penaung Diraja SAM

KUALA LUMPUR – Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan untuk menjadi penaung diraja kepada Persatuan Penulis-Penulis Sukan Malaysia (SAM).


Baginda telah menggantikan penaung sebelum ini yang juga ayahanda baginda, Almarhum Paduka Ayahanda Sultan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah.

Jasni Shafie selaku Presiden SAM dalam satu kenyataan berkata, perkara ini dimaklumkan oleh Setiausaha Sulit Kanan kepada Yang di-Pertuan Agong, Kol (B) Datuk Nazim Mohd Alim melalui surat daripada Istana Negara yang diterima SAM hari ini.

SAM yang diketuai oleh Jasni telah menghadap Yang di-Pertuan Agong pada 30 Oktober yang lalu untuk mempersembahkan hasrat mempersilakan baginda untuk menjadi Penaung Diraja SAM untuk menggantikan Almarhum Sultan Ahmad Shah yang telah menjadi Penaung Diraja yang pertama sejak penubuhan SAM pada 1969.

“Dengan perkenan baginda untuk menjadi Penaung Diraja SAM ini, ia adalah pengiktirafan tertinggi kepada penggiat media sukan tanah air dan melambangkan minat serta keprihatinan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong terhadap sukan negara yang tidak berbelah-bahagi.

“Keprihatinan dan minat serta latar belakang Tuanku dalam arena sukan tempatan dan antarabangsa memberikan kami keyakinan bahawa Tuanku adalah calon paling tanjak dan tepat meneruskan legasi Almarhum Sultan Ahmad Shah sebagai Penaung Diraja persatuan ini,” katanya.

SAM yang menaungi penulis dan pengamal media sukan seluruh negara berharap melalui perkenan ini ia akan memberikan semangat dan keyakinan kepada ahli-ahli untuk terus membantu pembangunan sukan negara melalui laporan yang berwibawa dan dihormati di media massa.

Yang di-Pertuan Agong berkenan berangkat ke Majlis Anugerah SAM-100 Plus dan sambutan 50 tahun penubuhan SAM pada 10 April lepas. – Bernama

Sending
User Review
0 (0 votes)

What do you think?

Written by Fyqa

Fyqa adalah penulis senior Motif.My dan mempunyai minat mendalam dalam penulisan berita. Sebarang maklumbalas boleh hubungi Fyqa di [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rakyat Malaysia Diminta Tangguh Perjalanan ke Bolivia

Kecik Tinggalkan Kristal?