Akhlak lelaki dinilai daripada cara layan isteri – Ustaz Ebit Lew

KUALA LUMPUR: Pendakwah popular, Ustaz Ebit Lew menghuraikan lelaki yang memiliki sifat terpuji adalah golongan yang bersifat baik terhadap isteri.

Tampil dalam sesi temu bual santai bersama pelakon dan pengacara, Neelofa di Instagram (IG) Story, malam tadi, Ebit berkata, keluarga adalah kemuncak pengukuhan agama dalam diri seseorang.

Sehubungan itu, Ebit berkata, amat penting bagi lelaki sebagai ketua keluarga, berbuat baik terhadap isteri, anak-anak dan ibu bapa, apatah lagi dalam situasi mencabar sekarang.

“Kemuncak akhlak adalah berbuat baik kepada isteri. Hendak tahu seseorang itu baik atau tidak, lihat bagaimana dia bercakap dan melayan isterinya… Itulah Islam yang sebenarnya.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

“Bagaimana kita bercakap dengan isteri, itulah Islam. Bagaimana kita bercakap dengan emak, ayah dan anak-anak itulah juga Islam.

“Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, saat kita peluk keluarga kita, rahmat mencurah-curah terhadap kamu.

“Apabila sedang bersedih atau ada masalah, kita peluk isteri, anak atau emak dan ayah, rahmat mencurah-curah kepada kamu,” katanya.

Ebit memberi jawapan itu sebaik ditanya Neelofa yang mengaku kagum melihat pendakwah itu memuji kebaikan isterinya terang-terangan.

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×