Allahu, Se0rang Bekas Angg0ta Berp4ngkat Koperal Tergam4k Bnuh Anak Tlri. Kini Dijtuhi Hukvman Gntung Sampai Matl.

Seorang bekas k0peral poIis sempat berpesan kepada ahli keluarga supaya reda dan menjaga anak-anaknya selepas Mhkamah Tinggi di sini, hari ini, menjatuhkan huku.man gntung sampai mat1 kerana membu.nuh anak tlrinya, enam tahun lalu.

Haklm Collin Lawrence Sequerah menjtuhkan huku.man itu ke atas Muhammad Khairuanuar Baharuddin, 39, selepas mendapati pihak pembelaan g4gal menimbulkan kera.guan munasabah di akhir ke$ pembelaan.

Sejurus pr0siding selesai, Muhammad Khairuanuar, yang kelihatan tenang berada di kandang tertduh, berpaling ke arah ahli keluarganya yang berada di galeri awam sambil tersenyum dan berkata, “Insya-Allah, Allah sudah tentukan, doa yang baik-baik. Jaga anak abang baik-baik.”

Keluarganya yang mendengar kata-kata itu tldak dapat mena.han sbak dan dilihat menang1s.

Tertduh didkwa membu.nuh Hanis Amanda Mohd Zafil, yang berusia dua tahun ketika k.ejadian di sebuah kondominium di Sksyen 5, Wangsa Maju di sini antara jam 7 pagi hingga jam 7.30 malam, 6 November 2015 mengikut Sksyen 302 Kanun Kesksaan yang sablt kesaIahan boleh dihuk.um mat1 mandat0ri.

Dalam penghak1mannya, Sequerah berkata, mhkamah mendapati seluruh keterangan mengikut keadaan di dalam ke$ ini menjurus kepada kesimpulan tertduh membu.nuh si mat1.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

“Oleh itu, mhkamah mensab1tkan tertduh mengikut Sksyen 302. Hukvman di dalam ke$ ini adalah mandat0ri iaitu gantvng sampai matl,” katanya.

Seramai 15 saksi pendkwaan dan seorang saksi pembelaan iaitu tertduh dipanggil membela diri sepanjang perbicaraan itu.

Pada pr0siding itu, pendkwaan dikendalikan Timbalan Pendkwa Raya Zahida Zakaria, manakala pegu.am Fahri Azzat mewakili tertduh.

Ke$ menyyat hati itu dilap0rkan media pada November 2015 yang membawa kepada pembukaan akaun Facebook atas nama ‘Keadilan Untuk Amanda.’

Al fatihah buat adik amanda, akhirnya kema.tian arwh mendapat pembelaan sewajarnya walaupun sudah 6 tahun k.jadian tersebut.

sumber: BERNAMA, Via dbongkar via mediaportal

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×