“Dunia ini sangat sepi” – Raissuddin kongsi perasaannya saat terima berita pemergian Siti Sarah

KUALA LUMPUR: Sebaik menerima khabar duka pemergian anak tercinta, Siti Sarah ke rahmahtullah, dunia Raissuddin Hamzah sepi secara tiba-tiba. Kata Raissuddin, tiada kata-kata yang dapat menggambarkan kepiluannya melepaskan pujaan hatinya itu untuk kembali ke sisi Allah SWT. “Dunia ini sesepi-sepinya, itulah yang boleh jelaskan perasaan saya. Tiada kata-kata lain yang boleh menjelaskan kedudukan saya selain sepi,” … Read more

“Mana RM20 juta yang dikutip, kat akaun siapa?” – Giliran Ebit Lew persoal tindakan Nadir Al-Nuri… akui ada yang akan disaman!

Kata Ebit, dia enggan berdendam dan sudah memaafkan Nadir Al-Nuri (gambar kecil) atas segala pendedahan yang dibuat sebelum ini. PENDAKWAH terkenal Ustaz Ebit Lew mengakui dihujani pelbagai mesej caci-maki di media sosial susulan kontroversi berhubung pemergiannya ke Gaza. Ujar Ebit, dia digelar syaitan, dajal, babi dan perompak oleh segelintir individu yang salah sangka dan beranggapan dia … Read more

Sayu lihat ‘tragedi’ khemah terbang, raja buah bergelimpangan dipukul ribut kencang… anak dedah bapanya baru 4 hari cuba nasib jual durian

PENIAGA atau penjaja adalah antara golongan yang paling terkesan dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak setahun lalu. Sudahlah terpaksa mengeluarkan modal untuk menyediakan barang jualan, namun akhirnya terpaksa menanggung kerugian kerana kekurangan pengunjung atau pembeli. Bukan itu sahaja, ada ketikanya peniaga terpaksa menanggung kerugian dua kali ganda apabila barang jualan dan kelengkapan gerai rosak kerana … Read more

Indahnya hidup di kampung! Lelaki ini buat ramai teruja selepas kongsi video anak babi hutan berbelang – “Tak pelik, kami dah selalu jumpa”

LARANGAN rentas negeri gara-gara pandemik Covid-19 menyebabkan kita semua sudah sekian lama tak dapat balik ke kampung. Namun, video-video dikongsi Muhammad Ammar Zainudin di TikTok ternyata sedikit-sebanyak dapat mengubat kerinduan anak perantau. Malah, video suasana kampung yang banyak memaparkan penceritaan mengenai haiwan ternakannya meraih jumlah tontonan yang luar biasa. Menurut jejaka berusia 26 tahun itu, ladang … Read more

Gigih belajar walau pandemik, ‘pelajar rajin’ dapat ganjaran daripada 3 guru… tapi ada sekali kena ‘scam’! – “Mulanya order nasi goreng ayam je sebab murah”

BUKAN mudah untuk guru-guru dan para pelajar melakukan sesi pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) ketika pandemik Covid-19. Malah ada guru yang sanggup bersusah-payah untuk menghantar tugasan ke rumah pelajar demi kelangsungan pembelajaran anak-anak didik dalam norma baharu. Seorang pelajar bagaimanapun menerima kejutan yang tidak disangka-sangka daripada gurunya yang datang ke kediamannya, bukan untuk menghantar tugasan … Read more

[VIDEO] Izam EYE belum sampai tahap kibar bendera putih, gigih cari duit buat ‘show online’ – “Takkan saya nak minta sedekah?”

BERDEPAN situasi sukar, bekas penyanyi kumpulan EYE iaitu Izam terpaksa melakukan persembahan secara virtual di media sosial sebagai inisiatif mencari pendapatan. Menurut Izam atau nama sebenarnya Mohd Izam Arshad, 53, dia menggunakan bakatnya sebagai penyanyi untuk menghiburkan orang lain yang kini ‘berkurung’ akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). “Kita sedar di musim PKP ni dan memang tak … Read more

Masa untuk kembali guna kain lampin, Balkisyh nasihat ibu bapa tak asyik harap bantuan ‘diaper’ – “Ikut cara mak kita dulu… keadaan terdesak”

CADANGAN pelakon Balkisyh Semundur supaya ibu bapa menggunakan kain lampin untuk anak kecil mereka ketika berdepan masalah ekonomi disambut baik netizen. Balkisyh, 34, berkata idea itu timbul selepas melihat ramai yang meminta bantuan berupa lampin pakai buang (diaper) daripada badan bukan kerajaan (NGO) yang disertainya. Bagaimanapun kata Balkisyh, pihaknya mahu mengutamakan bantuan makanan kepada keluarga yang terputus bekalan … Read more

Fendy Caliph Buskers minta rumah PPR, tak mampu bayar sewa mahal – “Dah macam nyawa-nyawa ikan… terdesak sangat”

PULANG ke kampung halaman di Perak adalah jalan terakhir bagi pemain dram Caliph Buskers, Fendy Adlun jika masalah kewangan yang dihadapinya tidak dapat diatasi dalam tempoh sebulan. Ujar Fendy, 30, dia sudah menggunakan hampir kesemua wang simpanannya untuk menyara kehidupan bersama seorang anak. “Hampir tiga bulan saya dah macam nyawa-nyawa ikan. Sudah hujung-hujung sebab terdesak sangat. … Read more

Ahli KWSP boleh buat permohonan pengeluaran i-Citra bermula 12 Julai

PERMOHONAN bagi pengeluaran i-Citra akan dibuka bermula 12 Julai 2021 (Isnin). Menerusi satu kenyataan pada Ahad, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berkata ahli yang berumur di bawah 55 tahun boleh membuat permohonan melalui icitra.kwsp.gov.my Ahli dinasihatkan untuk memastikan nombor telefon bimbit mereka sama seperti dalam rekod KWSP bagi urusan penerimaan One-Time Password (OTP), di samping mempunyai … Read more

Nia Ramadhani dan suami dihantar ke pusat pemulihan dadah

PELAKON Nia Ramadhani dan suami, Ardi Bakrie bakal menjalani proses rehabilitasi berhubung dakwaan penyalahgunaan dadah selepas ditahan pihak berkuasa pada Khamis lalu. Program pemulihan yang bakal dijalani pasangan itu termasuk meliputi penilaian psikologi dan sesi kaunseling. Peguam Nia, Nur Zainab berkata, aktres itu bersama suami serta pemandu peribadi yang dikenali sebagai ZN akan dibawa ke pusat … Read more