Bagaimana Nasib Perokok di Akhirat?

Bagaimana Nasib Perokok di Akhirat, ok?

Pernah kah anda terfikir bagaimana nasib perokok di akhirat? Ok, motif.my akan berkongsi artikel tentang nasib perokok di akhirat. Jika anda rasa ianya bermanfaat untuk semua, boleh lah share artikel ini ya!

Kerana rokok sangat jelas ianya membahayakan kesihatan, bahkan perokok sendiripun mengakui bahawa rokok itu sangat membahayakan kesihatan mereka
.
Kerana rokok itu membahayakan bagi tubuh, maka ianya jelas jatuh hukum kepadanya haram dalam agama Islam bukan makruh sebagaimana anggapan sebagian besar perokok
.
Dari Ibnu ‘Abbas, Rasulullah ﷺ bersabda, Tidak (boleh melakukan atau menggunakan sesuatu yang) berbahaya atau membahayakan. (HR. Ibnu Majah no. 2340)
.
Allah ﷻ berfirman: Dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri dalam kebinasaan.(QS. Al Baqarah: 195)
.
Dan janganlah kamu membunuh dirimu; sesungguhnya Allah itu adalah Maha Penyayang kepadamu.(QS. An Nisaa: 29)
.
Dan merokok termasuk dalam golongan menyia-yiakan harta, Rasul ﷺ bersabda: Sesungguhnya Allah membenci tiga perkara atas kalian: pembicaraan yang sia-sia, menyia-nyiakan harta mereka, banyak meminta-minta.(Muttafaq ‘alaih)
.
Hukuman di akhirat kelak
.
Yaitu mereka akan diancam untuk masuk ke neraka, mereka terus-menerus menghisap racun tersebut di neraka jahannam dan itu merupakan seksaan untuk mereka
.
Dari Abu Hurairah, Nabi ﷺ bersabda: Barangsiapa yang sengaja menjatuhkan dirinya dari gunung sehingga mati, maka dia di neraka jahannam dalam keadaan menjatuhkan diri di (gunung dalam) neraka itu, kekal selamanya.
.
Barangsiapa yang sengaja menghirup/menenggak racun hingga mati maka racun itu tetap ditangannya dan dia menghirupnya/menenggaknya di dalam neraka Jahannam dalam keadaan yang kekal selama lamanya
.
Dan barangsiapa yang membunuh dirinya dengan menggunakan besi, maka besi itu akan ada ditangannya dan dia tusukkan ke perutnya di neraka Jahannam dalam keadaan kekal selama lamanya.(HR Bukhari no. 5778)
.
Dari Tsabit bin Dhahhak, Nabi ﷺ bersabda: bagi siapa yang membunuh dirinya dengan cara tertentu di dalam dunia maka dia akan disiksa pada hari kiamat dengan cara yang sama.(HR. Ahmad 16041)

 

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih