Bantuan Lesen MyPSV Untuk Belia Tahun 2022

Bantuan Lesen MyPSV Untuk Belia Tahun 2022. Bagi Golongan Muda Di Malaysia, Terdapat Pelbagai Bantuan Yang Telah Diumumkan Melalui Pembentangan Bajet 2023. Khusus Kepada Golongan Belia B40 Yang Ingin Menjana Pendapatan Melalui Perkhidmatan Pengangkutan Penumpang, Kerajaan Bersetuju Untuk Menampung Yuran Mendapatkan Teksi, Lesen Bas Dan E-hailing Di Bawah Program Mypsv.

Golongan Belia Mewakili Lebih Seperempat Penduduk Negara Ini. Sesungguhnya Di Tangan Merekalah Yang Menentukan Bentuk Masa Depan Negara. Bagaimana acuan , begitulah kuihnya.

Walaupun Negara Berjaya Mencapai Guna Tenaga Penuh, Kadar Pengangguran Bagi Mereka Yang Berumur Bawah 25 Tahun, Termasuk Lepasan Sekolah Dan Institut Pengajian Tinggi, Masih Berada Pada Paras 11 Peratus Setakat Suku Kedua 2022. Ini Akan Terus Ditangani.

Kerajaan Dalam Pembentangan Bajet 2023 Telah Memperkenalkan Bantuan Lesen Kenderaan Melalui Program Mypsv Untuk Golongan B40 Khususnya Belia.

Oleh itu, kami kongsikan setiap butiran mengenai bantuan MyPSV ini dibawah :

Tujuan Pelaksanaan MyPSV

Program MyPSV ini diperkenalkan bertujuan untuk :

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.
  • Membantu kumpulan B40 khususnya golongan Belia untuk menjana pendapatan melalui perkhidmatan membawa penumpang seperti teksi, bas dan e-hailing.
    Jenis Bantuan

Melalui program MyPSV, kerajaan bersetuju untuk menanggung kos bayaran bagi mendapatkan.

  • Teksi
  • Bas
  • E-Hailing

Bantuan Golongan Belia Menerusi Bajet 2023

Berikut adalah merupakan antara bantuan yang diberikan kepada golongan belia menerusi bajet 2023:

  • Menerusi Pengumuman Bajet 2023 Yang Lalu, Kerajaan Juga Bersetuju Untuk Menampung Yuran Ujian Memandu Bagi Lesen Motosikal Kelas B2.
  • Tidak Cukup Dengan Itu, Kerajaan Memperkenalkan Skim Tekun Belia Mobilepreneur Bagi Menggalakkan Belia Bekerja Dengan Meneruskan Pemberian Bantuan Rm10 Juta Bagi Membiayai Modal Golongan Muda Yang Terlibat Dalam Perkhidmatan Penghantaran Motosikal.
  • Bagi penunggang motosikal Atau ‘rider’ Dalam Sektor Gig, Kerajaan Memberi Tumpuan Untuk Memastikan Kesejahteraan Golongan Itu Yang Melibatkan Agenda Perlindungan Sosial Yang Mana Aspek Akan Terus Diberi Perhatian Serius. Melihat Keadaan Pada Tahun 2020, Kerajaan Mendapati Hanya Segelintir Dalam Sektor Itu Dilindungi. Justeru, Kerajaan Menyumbang Kepada Sumbangan Yang Kini Lebih 260,000 Orang Dilindungi Menerusi Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (Skpss) Di Bawah Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso). Justeru, Bagi Mengurangkan Beban Golongan Bekerja Sendiri Membayar Caruman Perkeso, Kerajaan Akan Menanggung 80 Peratus Daripada Nilai Caruman Terbabit.

Apa Itu MyPSV

Menerusi program MyPSV, Kerajaan bersetuju menanggung bayaran bagi mendapatkan lesen teksi, bas dan e-hailing bagi membantu kumpulan B40 khususnya dalam kalangan belia.

Mohon juga :

Nak jadi orang pertama yang mohon BANTUAN KERAJAAN?
Join Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan : https://t.me/infobantuan2021

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×