Bayaran BKM Bujang Dan Berkeluarga Fasa 3 Sudah Dikreditkan Pada Pagi Ini

Bayaran BKM Bujang Dan Berkeluarga Fasa 3 Sudah Dikreditkan Pada Pagi Ini. Semakan Rayuan BKM Dan Tarikh Bayaran Seterusnya. sehingga kini masih ramai yang tertanya-tanya bilakah semakan status rayuan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM 2022. Dan sekiranya permohonan rayuan diluluskan, bilakah tarikh pembayaran akan dilakukan? Dan berapakah jumlah bayaran yang akan diperolehi?

Berikut kami kongsikan kepada anda mengenai semakan status rayuan BKM 2022 dan jangkaan tarikh pembayaran.

Rayuan BKM 2022

Untuk makluman, permohonan rayuan BKM telah ditutup pada 2 Jun 2022 dan 7 Jun 2022 bagi Sabah & Sarawak.

Permohonan rayuan ini dibuka untuk memberi peluang kepada mereka yang tidak lulus permohonan BKM untuk memohon semula dengan mengemukakan beberapa dokumen.

Semakan Status Rayuan BKM 2022

Menteri Kewangan Tengku Zafrul telah memaklumkan pada 30 April lalu bahawa permohonan rayuan yang diluluskan akan menerima BKM melalui bayaran Fasa 3 dan Fasa 4

Keputusan rayuan dijangkan akan diumumkan pada bulan september memandangkan pembayaran rayuan bkm akan diterima pada bulan september

Semakan status rayuan BKM boleh dibuat di portal BKM di https://bkm.hasil.gov.my/

Tarikh Bayaran Rayuan BKM 2022

 

 

Tarikh bayaran bagi mereka yang diluluskan permohonan akan dijadualkan pada bulan September 2022 dan Disember 2022 iaitu melalui bayaran BKM Fasa 3 dan Fasa 4

Memandangkan status kelulusan rayuan BKM belum diumumkan, pemohon yang membuat semakan status rayuan sekarang akan menerima status lama yang tertulis “Tidak Lulus”

Jumlah Bayaran Rayuan BKM 2022

Bagi pembayaran rayuan bkm, penerima yang lulus akan menerima bayaran berdasarkan kelayakan setiap penerima mengikut kategori isi rumah, bujang atau ibu bapa tunggal

Sehingga kini, kerajaan belum mengumumkan berapakah jumlah sebenar bantuan yang akan diterima oleh penerima rayuan BKM

Berikut adalah jumlah bayaran yang akan diterima bermula dari Fasa 1 sehingga Fasa 4

Pengenalan Bantuan Keluarga Malaysia

Kerajaan pada sejak Tahun 2021 memperkenalkan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) melalui Belanjawan 2022 dengan bantuan tunai tertinggi iaitu sebanyak RM2,000 dalam usaha mengurangkan bebanan rakyat yang terkesan berikutan pandemik COVID-19.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, dalam satu kenyataan berkata BKM dengan peruntukan sekitar sebanyak RM8.2 bilion, dapat memanfaatkan sekitar 9.6 juta penerima melibatkan isi rumah memiliki tiga anak dan lebih, selain purata pendapatan bulanan di bawah RM2,500 sebulan.

“Bantuan kali ini merupakan yang tertinggi seumpamanya berbanding sebelum ini di mana Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) hanya memperuntukkan sebanyak RM1,800 sahaja.

“Bantuan tunai langsung itu telah ditambah baik dengan memperkenalkan BKM dalam memberi lebih tumpuan kepada golongan yang terkesan,” ujarnya selepas membentangkan Bajet 2022 di Dewan Rakyat.

Beliau sampaikan, tumpuan kerajaan kini adalah untuk melanjutkan bantuan tunai langsung secara bersasar, memperkukuh aspek pendidikan dan kesihatan awam serta terus menjana peluang pekerjaan.

“Pada  tahun 2022 ini, inisiatif bantuan tunai langsung bakal ditambah baik, kerajaan juga akan memperkenalkan Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) dengan beberapa pembaharuan dan penambahbaikan agar kumpulan yang benar-benar berkesan diberi tumpuan,” katanya.

Selain itu, mereka berkata, kerajaan telah pun bersetuju untuk memberikan bantuan tambahan sebanyak RM500 wang ringgit lagi kepada ibu atau bapa tunggal yang memiliki anak tanggungan serta berpendapatan bulanan sehingga RM5,000.

“Bantuan tambahan sebanyak RM300 ringgit lagi akan turut diberikan kepada golongan isi rumah warga emas. Hal ini bermakna ibu atau bapa tunggal dengan tiga anak atau lebih, layak mendapat BKM dengan jumlah maksimum sebanyak RM2,500.

“Secara keseluruhan, kerajaan memperuntukkan RM2.4 bilion disediakan bagi penyaluran bantuan kebajikan untuk manfaat lebih 440,000 isi rumah memerlukan,” katanya.

Log Masuk BKM Fasa 3 (MyBKM)

Menu Log Masuk MyBKM adalah kemudahan secara atas talian untuk kemaskini sebarang permohonan dan semakan BKM 2022 bagi pemohon yang memiliki rekod permohonan BKM 2022.

Log Masuk MyBKM memerlukan ID Pengguna dan Kata Laluan yang telah didaftarkan. Untuk makluman lanjut pendaftaran ID MyBKM, sila rujuk Soalan Lazim Pendaftaran MyBKM.

Bagi pemohon yang terlupa kata laluan dan gagal menjawab soalan keselamatan (percubaan sebanyak 3 kali diberikan). ID MyBKM akan disekat dan pemohon dibenarkan untuk mencuba semula selepas 24 jam. Sekiranya masih menghadapi masalah, pemohon boleh menghubungi Cawangan LHDNM berhampiran atau talian Hotline BKM LHDNM 1-800-88-2747.

Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai pembayaran BKM Fasa 1 hingga Fasa 4, anda boleh layari laman web BKM

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×