Budak Lelaki Usia 9 Tahvn Ini Sanggup Ke Sekolah Dengan Jarak 1 Kilometer Dengan Keadaan Hanya Satu Kaki

Dilahirkan secara fizikal tidak sempurna, tetapi kekurangan itu tidak menghalangi Raisalman untuk belajar dan mengejar impiannya. Walaupun dia mempunyai satu kaki, budak berusia sembilan tahun itu bersemangat untuk pergi ke kelas dengan melompat dari rumah ke sekolah yang jaraknya sekitar satu jarak kilometer.

Dilahirkan secara fizikal tidak sempurna, tetapi kekurangan itu tidak mendorong Raisalman untuk belajar dan mengejar impiannya.Walaupun mempunyai satu kaki, budak berusia sembilan tahun itu teruja untuk pergi ke kelas dengan melompat dari rumah ke sekolah, yang jaraknya sekitar satu kilometer.

Kisah budak dari Jawa Barat itu ditangkap di laman media sosial November lalu setelah dikongsi oleh seorang pengguna Instagram, Kristiawan Saputra, yang memuat naik beberapa gambar dan video Raisalman.

Difahamkan, budak itu mempunyai satu kaki sejak lahir dan mempunyai keluarga yang tidak mampu.Dilahirkan secara fizikal tidak sempurna, tetapi kekurangan ini tidak mendorong Raisalman untuk belajar dan mencapai cita-citanya.Walaupun mempunyai satu kaki, budak berusia sembilan tahun itu teruja untuk pergi ke kelas dengan melompat dari rumah ke sekolah, yang jaraknya sekitar satu kilometer.

Ayahnya yang telah men1nggal dunia telah bekerja sebagai buruh tani, sementara ibunya juga merupakan suri rumah sepenuh masa selain menjaga anak yang menghidap epilepsi.

Kristiawan berkata, kenalan dan sekolah telah meminta pertolongan keluarga Raisalman dari pihak yang bertanggungjawab tetapi mereka masih tidak faham

Sumber : Facebook

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih