But4 dari s3jak lah1r, pemuda diangkat jadi bilal di masjid terkemuka Selangor

But4 dari s3jak lah1r, pemuda diangkat jadi bilal di masjid terkemuka Selangor | Setiap manusia dilah1rkan di dunia ini dikurniakan dengan keistimew4an yang tersend1ri. Walaupun ada segel1ntirnya mempunyai kekurangan dari segi fizikal, ia bukanlah sebab untuk menyer4h kalah dan memandang rendah kemampuan diri.

Dil4ntik sebagai bilal di masjid terkemuka

Menerusi laporan portal Selangor Kini, seorang lelaki berstatus orang kelainan upaya (OKU) telah dil4ntik menjadi bilal di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam.

Mohammad Syafiizwan Mohd Suhaini, 19, yang cacat pengl1hatan sejak kecil mula berkhidmat sebagai bilal sejak 1 Ogos lalu selepas berjaya terp1lih menerusi program Akademi Muazzin.

Tak pernah bermimpi jadi bilal

Mohammad Syafiizwan yang juga pernah menjadi juara Tilawah Al-Quran Braile Kebangsaan pada 2017 mengakui tidak pernah bermimpi untuk diangkat sebagai bilal.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Namun atas sokongan semua pihak, dia berharap kejayaan ini menjadi dorongan untuk golongan senasib menjadi insan yang lebih baik.

“Saya anggap pelantikan sebagai bilal ini juga kejayaan serta dorongan buat gol0ngan sen4sib, sekiranya kita bersemangat dan mahu keluar dari kepompong sedia ada sudah tentu ALLAH bersedia untuk menunjukkan jalanNya.”

Tambahnya lagi, kejayaan yang dikecapainya sekarang adalah hasil usaha serta sok0ngan bapanya yang tidak jemu-jemu memberi gal4kkan. Dia juga telah menem4ni Syafiizwan menyertai Akademik Muazzin.

“Kejayaan ini juga sudah tentunya atas sok0ngan keluarga terutamanya ayah saya yang sejak awal menem4ni ketika meny3rtai Akademi Muazzin.”

Jadi insp1rasi anak muda

Pelantikan Syafiizwan bukan sahaja memberi insp1rasi, malah mengangkat insan-insan istimewa ini ke satu tahap yang baik dan peluang yang bagus untuk mereka dalam meneruskan keh1dupan.

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×