Cara Buat Puding Karamel Tanpa Guna Telur & Tak Perlu Kukus.

Sedapnya Puding Karamel. Makan sejuk-sejuk di musim cuaca panas begini, memang nikmati. Bagi yang nak makan manisan ini tapi bimbang dengan jumlah telur yang digunakan, bolehlah cuba resipi Puding Karamel yang tidak menggunakan telur dari perkongsian saudari Mariana Zainal. Sangat mudah dan tentunya sedap hingga menjilat sudu. Tak perlu kukus tau.Jimat masa dan tenaga.

BAHAN GULA HANGUS ( jika guna loyang saiz 7 inci):
2 sudu makan gula pasir
2 sudu makan air panas

CARA MENYEDIAKAN DADIH:
1. Masukkan gula dalam loyang masak atas api sederhana hingga gula cair keperangan (sentiasa kacau).

2. Bila gula dah agak perang, tutup api dan tuangkan air panas sedikit demi sedikit.

3. Buka api dan masak lagi sehingga gula larut. Padamkan api dan biarkan seketika. Boleh sediakan bahan puding.

Jika guna bekas dadih kecil, sukatan gula berbeza.

BAHAN GULA HANGUS (jika guna bekas dadih):

3/4 cawan gula ( hampir penuh)
1 cawan air panas

1. Masukkan gula dalam loyang masak atas api sederhana hingga gula cair keperangan (sentiasa kacau).

2. Bila gula dah agak perang, tutup api dan tuangkan air panas perlahan-lahan.

3. Buka api dan masak lagi hingga gula larut. Padamkan api dan biarkan seketika. Boleh sediakan bahan puding.

Jika guna bekas dadih kecil, sukatan gula berbeza.

BAHAN PUDING:

1 paket serbuk agar-agar @ 10gm (guna serbuk yang kosong @ jernih. Jika guna agar-agar tali, sukatanya 20gm atau 25gm)
4 cawan air
3 sudu makan tepung kastard
1 tin susu cair
1 cawan susu pekat manis

CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan hingga sebati, tapiskan dalam periuk dan masak guna api sederhana hingga larut.
2. Apabila dah mendidih kuat, tutup api dan tuangkan dalam loyang yang ada gula hangus tadi atau sudukan ke dalam bekas dadih. Biar sedikit suam.
3. Masukkan dalam peti sejuk. Bila dah mengeras, bolehlah dipotong dan dinikmati.

 

Makan selepas lunch atau dinner memang sedap sejuk-sejuk.

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih