Cara Mudah Untuk Renew Lesen Secara Online

Cara Renew Lesen Memandu Online 2021 atau buat pembaharuan driving license di Pejabat Pos. Selepas lama diberikan kelonggaran untuk penangguhan pembaharuan driving licence yang telah tamat tempoh oleh jpj, akhirnya penguatkuasaan akan dilakukan selepas ini. Pengumuman dan kenyataan terkini dari Jabatan Pengangkutan Jalan mengatakan semua pengguna jalan raya perlu renew lesen memandu samada secara online atau di pejabat pos.

JPJ memberikan lanjutan tempoh moratorium untuk pembaharuan driving licence anda termasuk lesen kenderaan motor (LKM), lesen memandu Malaysia (LMM) lesen vokasional (GDL/PSV) sehingga 31 Disember sahaja.

Ini bermakna bermula 1 Januari 2022, penguatkuasa di seluruh negara oleh JPj akan dikuatkuasakan dan saman akan dikeluarkan kepada anda jika masih ingkar di mana bagi kesalahan lesen memandu yang telah tamat tempoh akan kena denda dan saman seperti berikut:

  • Melebihi tempoh antara 1 – 15 HARI : Saman RM70
  • Melebihi tempoh antara 16 hingga 30 HARI : Saman RM120
  • Melebihi tempoh antara 31 – 60 HARI : Saman RM150

Cara Renew Lesen Memandu Online

BBagi memudahkan anda renew lesen memandu semasa waktu dan selepas pkp sekarang ini, anda boleh buat secara online melalui sistem my sikap dataupun melalui rakan bisnes mereka iaitu melalui paltform portal my eg. Salah satu terpulang, yng mana senang untuk anda.

(i) Renew dengan My eg

Anda boleh follow 8 step by step untuk renew dengan sistem my eg secara online melalui link pautan di bawah ini, https://www.myeg.com.my/

STEP 1: Buka Portal My eg

STEP 2: Tekan icon Jabatan Pengangkutan Jalan JPJ

STEP 3: KLIK butang Driving Licence Renewal atau Pembaharuan Lesen Memandu CDL

STEP 4: Tekan proceed

STEP 5: Sila semak info yang terppaar seperti di bawah ini adalah tepat dan betul

STEP 6: Buat pembayaran secara online samada menggunakan Internet banking atau Credit Card anda

STEP 7: Tunggu dalam tempoh 4-5 hari selepas pembayaran berjaya dilakukan oleh runner My eg terus ke pintu rumah anda

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

STEP 8: Alhamdulillah telah selamat sampai ke rumah. Sekarang ini turn anda pula buat.

Renew Lesen Memandu di Pejabat Pos

Berita baik, selain renew secara online, anda juga boleh perbaharui lesen memandu baik kereta atau motor / motosikal di pejabat pos semasa / selepas pkp.

Walaubagaimanapun bagi mengelakkan kesesakan di pejabat pos, anda perlu buat temujanji pejabat pso secara online sebelum datang ke sana untuk urusan yang anda ingin melalui link pautan di bawah ini.

Temujanji di pejabat pos secara online untuk urusan renew lesen semasa / selepas pkphttps://www.pos.com.my/pos-outlet-finder

Denda Lewat Renew Lesen Memandu 2021

Untuk makluman anda, tiada denda dikenakan untuk yang lewat atau lambat renew lesen memandu tidak kira samada kereta atau motosikal / motor.

Cuma tempoh untuk menjadi lebih pendek.

Sebagai contoh Lesen anda mati bulan 4, renew bulan 8. Tiada apa apa caj tambahan atau denda dikenakan kepada anda. Cuma rugi tahun. Sebab tetap JPJ Kira setahun sampai ke birthday anda pada tahun depan, walaupun tempoh masih tidak cukup setahun. Jelas?

Ini kenyataan tegas oleh pihak Jabatan Pengangkutan Jalan JPj jika yang masih ingar arahan seperti melaui video di bawah ini

1. Adakah sudah boleh renew lesen memandu di pejabat pos sekarang?

Ya sudah boleh sekarang

Semoga perkongsian ini membantu anda renew lesen memandu secara online atau di pejabat post selepas waktu pkp ini bagi mengelakkan tindakan saman bermula 31 Disember 2021!

Kongsikan di Facebook, Telegram & Group Whatapps Kawan2 dan Family Anda!

Baca Juga : Cara Membuat Aduan Jika Gaji Minima RM 1200 – Laporkan Sekarang !

Nak jadi orang pertama yang mohon BANTUAN KERAJAAN?
Join Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan : https://t.me/infobantuan2021

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×