Cara Solat Hajat Yang Betul JAKIM

Cara solat hajat, ok?

Kebiasaannya, ibu-bapa akan melakukan solat hajat apabila anak mereka bakal menduduki peperiksaan. Tak kira samada untuk anak yang menghadapi peperiksaan besar seperti UPSR, PT3, SPM ataupun di universiti, kita semua digalakkan melakukan solat hajat.

Ada juga yang mula menunaikan solat hajat apabila ditimpa musibah. Mungkin bisnes mereka tidak menjadi. Mungkin mempunyai anak yang susah untuk mendengar kata. Mungkin juga isteri yang tidak mentaati suaminya.

Apabila hati digerakkan, lantas meminta supaya Allah kurniakan agar segala urusan kita dipermudahkan. Tidak kurang juga, ada yang memohon agar diberikan jodoh. Ada juga yang mohon dikurniakan cahaya mata. Macam-macam lagi permintaan kita sebagai hamba kepada Allah yang Maha Esa.

Jadi, kali ini motif.my akan sertakan panduan solat hajat yang ringkas dan mudah dari dua institusi yang diyakini iaitu Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza).

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

PANDUAN SOLAT HAJAT UNISZA

Sumber asal artikel ini adalah dari terbitan Panduan Mengerjakan Solat Sunat & Surah Yasin dan Amalan Pilihan dari Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza), Terengganu. Ini hanyalah sebahagian sahaja dari keseluruhan Panduan Mengerjakan Solat Sunat.

 

PANDUAN SOLAT HAJAT JAKIM

Sila rujuk gambar di bawah ini yang diperolehi dari JAKIM.

Usahlah kite terlalu berharap apa yang kita hajati. Benar, doa itu sangat penting. Namun, ia perlulah seiring bersama usaha yang gigih walau apa pun jua hajat yang kita inginkan. Semoga artikel cara solat hajat ini dapat memberikan manfaat kepada anda semua. Doakan yang baik-baik untuk kami juga ya!

Sumber artikel: Panduan Qiamullail, Cetakan Ketigabelas, 2013, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Panduan Mengerjakan Solat Sunat & Surah Yasin dan Amalan Pilihan, Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza)

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×