Boleh Ke Beri Nama Yang Pelik Pada Anak? Ini Garis Panduan JPN Yang Korang Perlu Tahu

Satu ketika dulu, tular di media sosial apabila pengguna Twitter ini memuat naik gambar kad pengenalan yang dilihat namanya bercampur antara nama Melayu dan Jepun. Persoalannya, adakah dibenarkan untuk rakyat Malaysia memberikan nama-nama asing? Atau ada juga yang menamakan anak mereka dengan nama-nama yang pelik. Kalau kita lihat nama pada zaman dahulu mungkin sedikit aneh … Read more

Kalau Nak Beli Rumah, Pilih Ruang Dalaman Yang Ada 7 Ciri Ini. Panduan Dari Perunding Hartanah

Rumah adalah salah satu keperluan utama dallam hidup. Pemiliham dalam membeli dan menyewa rumah sanagt dititikberatkan supaya rumah yang didiami selesan dan menjadi kediaman syurg bagi setiap orang. Bagi yang sudah berkeluarga pastinya mengimpikan untuk memiliki kediaman sendiri. Namun tak kira besar atau kecil mahal atau murah kediaman yang hendak dibeli sebaiknya kita membuat pemilihan … Read more

Lepas Anak Lahir, Isteri Akan Hilang Nikmat Tidur Lena Selama 6 Tahun

Keseronokan menyambut kelahiran bayi dalam sebuah rumah tangga akan mengubah 360° kehidupan pasangan suami isteri. Dalam seronok dan bahagia mendengar suara tangisan dan menatap wajah comel si kecil, terdapat pelbagai cabaran lain yang mungkin memberi kejutan baru kepada ibu bapa. Ketika minggu-minggu awal kelahiran bayi, isteri adalah orang yang paling letih kerana penat dan sakit … Read more

Suka Biar Pintu Tandas Terbuka?Itu Punca Suami Isteri Selalu Bergaduh Kerana Tandas Tempat Tinggal Jin & Syaitan

“Tutup pintu tandas tu, jangan biar terbuka” orang tua-tua memang suka ingatkan kita agar sentiasa menutup pintu tandas. Terkadang kita tertanya-tanya kenapa dan ada juga yang mempunyai sikap yang sangat malas untuk menutup pintu apabila sudah dibuka. Pintu bilik air dibiar terbuka atau tidak ditutup rapat saat didalam tandas dan selepas keluar . Ini menjadi … Read more

Anak Berkulit Gelap Atau Berkulit Cerah??Tetap Paling Comel Di Mata Ibu Bapa Nya.

Bayi yang baru lahir sangat comel dan menjdai kegemaran para ibu kerana pipinya yang gebu dan baunya yang membuat para ibu bapa tak lena tidur dan menjadi lebih sayang kepada bayi. Kehadiran bayi adalah sebuah sinar dan menjadikan ibu bapa lebih gembira dan bertanggungjawab. Kelahiran bayi terkadang menjadi bualan yang mana, ada ibu bapa yang … Read more

“Bila Tahu Hamil Takut Tak Mampu, Tapi Semuanya Tiba-Tiba Jadi Cukup” Anak Tu Punca Rezeki!

Setiap pasangan yang berkahwin pastinya inginkan cahaya mata buat penyeri dan pelengkap hidup. Namun ramai yang mengambil langkah untuk merancang kerana kewangan yang belum stabil lebih-lebih lagi yang bekerja di bandar  dan baru membina hidup berdua setelah berkahwin. Baru nak mengisi rumah dengan perkakas rumah dan perabut malah ada yang bercadang untuk bercuti berdua tetapi … Read more

Jangan Dipukul Anak 0-3 Tahun Yang Tantrum, Basuh Muka Dan Kepala Anak Sambil Zikir

Apabila suka memiliki anak pelbagai dugaan dan rintangan yang harus dijalani dan dipertanggungjawabkan ke atas ibu bapa. Selain menyediakan makan,minum tempat tinggal , ibu bapa juga perlulah memberi perhatian dan kasih sayang supaya nak membesar dengan baik dan berjaya. Pelbagai perangai dan kelakuan anak-anak yang harus ditempuhi yang menjadikan ibu bapa memerlukan kesabaran dan sikap … Read more

Hargai Pengasuh Yang Baik, Mereka Insan Yang Memudahkan Urusan Hidup Kita.

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Itulah perasaan bila kita membaca atau mendengar berita anak-anak kecil yang menjadi mangsa pengasuh. Bagaimana perasaan ibu bapa itu? Dan jika anak itu masih hidup, bagaimana dia membesar dengan trauma yang kuat itu, hanya Allah yang tahu. Bolehkah kita membendung kejadian ini dari terus menular dan menjadi ketakutan … Read more

Hentikanlah Tradisi Banding-Banding Anak/Cucu. Setiap Manusia Ada Kelebihan Masing-Masing

“Mika ni lagi bijak dari Arisa kan, pandai betul dia” “Mika ni lebih putih dari Arisa” biasanya perbandingan ini dibuat apabila kedua-dua mereka bermain bersama, si ibu yang mendengar perbandingan ini pastinya kecewa, terasa hati dan sedih. Mana ada inbubapa yang suka apabila anak dibandingkan dengan anak orang lain. Lebih-lebih lagi jika yang dipuji bukan … Read more