Hentikanlah Tradisi Banding-Banding Anak/Cucu. Setiap Manusia Ada Kelebihan Masing-Masing

“Mika ni lagi bijak dari Arisa kan, pandai betul dia” “Mika ni lebih putih dari Arisa” biasanya perbandingan ini dibuat apabila kedua-dua mereka bermain bersama, si ibu yang mendengar perbandingan ini pastinya kecewa, terasa hati dan sedih. Mana ada inbubapa yang suka apabila anak dibandingkan dengan anak orang lain. Lebih-lebih lagi jika yang dipuji bukan … Read more

Pisahkan Tempat Tidur Dengan Anak Seawal Umur 3 Tahun.

Setelah berumah tangga ibu bapa akan mengharungi dunia bersama anak – anak pula dan apabila sudah mempunyai anak akan ada pelbagi cara didikan anak yang perlu diditikbertakan agar anak membesar dengan lebih baik. Salah satunya adalah dengan cara mengasingkan tempat tidur anak dengan ibu bapa. Mengasingkan tempat tidur ibu bapa dan anak adalah sangat penting … Read more

Ajar Anak 2 Tahun 3 Bulan Tak Pakai Pampers. Simple Sangat Tipnya!Boleh Cuba!

Sebagai ibu bapa training anak untuk belajar sesuatu yang baru sangat mencabar dan akan menjadi kenangan terindah appabil diingatkan nanti. Ibu bapa sentiasa nakkan yang terbaik untuk anaknya. Pelbagai gaya dan anisiatif untuk mengajar dan melatih anak-anak. Melatih anak bebas lampin memerlukan kesabaran tinggi kerana jika ibu bapa sendiri cepat merungut dan putus asa, automatik … Read more

Jangan Suka-Suka Salin Baju, Tanggal Seluar Depan Anak. Khuatir Itu Yang Dia Suka Tengok!

Sudah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk memberi didikan serta menerapkan nilai murni dalam diri anak-anak. Selain mengajar tentang adab, penting bagi ibu bapa untuk memberi pendedahan awal tentang pendidikan seks. Sesetengah perkara mungkin nampak remeh, tetapi sebenarnya memberi impak yang besar terhadap tumbesaran anak-anak. Seperti yang dikongsikan oleh Akhi Al Jengkawi, sesetengah perbuatan ibu ayah … Read more

Jangan Guna Duit Anak Sewenang-wenangnya. Mufti Jelaskan Hukum Guna Duit Anak Dengan Sengaja.

Hukum tentang penjelasan menggunakan duit anak dan mengambil duit anak samada duit raya atau duit yang diberikan sedekah kepada bayi yang baru lahir.Apakah hukum ibu bapa yang menggunakan duit simpanan anak-anak tetapi menggantikan semula duit tersebut? Boleh S.S Dato Mufti terangkan sedikit mengenai perkara ini. Terima kasih JAWAPAN: Alhamdulillah segala puji dan syukur kami panjatkan … Read more

Keledek Ungu Bagus Untuk Otak & Usus Anda! Rugi Tak Hidang Super Food Ini Pada Anak

Ramai yang tak tahu tentang khasiat keledek ungu. Rugi rasanya kalau ibu ayah tak jadikan keledek ungu sebagai kudap-kudapan untuk anak-anak. Ubi keledek mengandungi komponen yang membantu fungsi otak dengan baik, antaranya choline dan manganese. Chroline adalah nutrien penting untuk pertumbuhan dan perkembangan otak. Mangan pula penting untuk kesihatan otak. Ia mengikat kepada neurotransmitter dan … Read more

Telur Bagus Untuk Anak! Lauk Simple, Khasiatnya Banyak Terutamanya Untuk Otak.

Telur adalah sejenis protien yang mudah diambil, disediakan dan menjadi kegemaran ramai. Sebut je telur, rata-rata golongan tidak kira tua, muda dan kanak-kanak semuanya suka. Tak kisahlah cara masakan macam mana sekalipun, dapat makan lauk ni pun dah boleh bertambah nasinya dan ada yang menjadikan telur menu utama dalam makanan. Terdapat banyak penyediaan telor yang … Read more

Penuhkan Masa Terluang Ketika Lockdown!!! Tanam Kubis Kat RUmah Je Lah. Ini Cara Semai Hingga Tuai Dan Sesuai Untuk BBNU.

Kobis Tanam Depan Rumah Jer , Lelaki Ini Ajar Cara Semai Hingga Ke Menuai Dan Sangat Sesuai Untuk Newbies. Kalau kite tengok kobis bulat-bulat dan segar begini pasti akan rasa bersemangat untuk bercucuk tanam kubis dan macam-macam tumbuhan lain lagi. Ditanam pulak depan , belakang atau tepi rumah tentu sahaja bila nak masak ,kite petik … Read more

Harga Emas Turun?? 7 Cara Nak Tahu Emas Palsu Atau Tulen Dan Elak Kena Tipu.

Harga Emas Turun Lagi, Beberapa Perkongsian Dan Ini 7 Cara Untuk Kenal Emas Palsu Dan Elakkan Di Tipu. Emas merupakan aset penyelamat dan pelindung dikala kesempitan kerana pada amnya emas mudah dicairkan dalam bentuk tunai dan bole dijual dengan harag tinggi mengikut harga pasaran.Terkini, harga emas dipasaran mengalami kejatuhan harga dan ramai yang membelinya sebagai … Read more

IKBN – Permohonan IKBN 2019 (ILKBS)

IKBN - Permohonan IKBN 2019 (ILKBS)

Artikel ini adalah panduan untuk para pelajar yang ingin menyambung latihan kemahiran di Institut Latihan Kementerian Belia dan Suka (ILKBS). Di artikel ini juga akan disenaraikan IKBN, IKTBN dan juga AKBG di seluruh Malaysia termasuk maklumat mengenai alamat, no. Tel, laman web serta emel. Untuk makluman anda semua, IKBN adalah singkatan bagi Institut Kemahiran Belia … Read more