Resepi Cecah ‘7k’ Perkongsian, Memang Sedap & Mudah! Resipi Ringkas Ayam Bakar Black Pepper

Sebagai ibu atau ayah yang memasak dan menyediakan juadah setiap hari, memilih menu untuk dimasak pada setiap hari. Terkadang memilih menu untuk setiap hari bole memeningkan kepala. Setiap hari jika diulang menu yang sama tentu anak-anak akan bosan dan merungut. Mulalah terjadi drama tak nak makan dan mintak nak oder  grabfood pula. Untuk elakkan anak … Read more

RESEPI MEE BANDUNG

Bahan A (sambal): Lada kering/Cili Boh Bwg putih (10 ulas) Bawang besar (4 ke 5 biji) udang geragau segangam (rendam dulu) -Blender semua bahan dan masak dengan api kecil sampai air kering. -Sambal ni bole buat sambal mee goreng juga. Bahan B: -Goreng kacang tanah dan blender kering + biskut lemak utk pekatkan kuah Bahan … Read more

RESEPI MEE WANTAN KICAP + DUMPLING 

RESEPI MEE WANTAN KICAP + DUMPLING  Bahan dumpling : Kulit dumpling segera (beli di pasaraya) 2 keping dada ayam – dicincang isi udang – dicincang 1 biji telor 1/2 biji bawang holand – diracik 1 sudu kecil lada sulah 2 sudu besar tepung jagung 1 sudu besar minyak bawang putih 1 sudu kecil garam daun … Read more

RESEPI MEE KICAP CILI API ALA R&R

Bahan-bahan : 1 paket mee kering brand CINTAN – ada 6 keping Caranyanya : didihkan air, rebus hingga lembut dan tapis lalu masukkan kedalam bekas Untuk sos kicap : 6 s/b kicap pekat 6 s/b bawang putih yg digoreng, ambil minyaknya 6 s/mkn minyak bijan Untuk sup jernih : 1 paket isi ikan – hiris … Read more

Resepi Kuih Kaswi Tergedik – Gedik.

Resepi Kuih Kaswi Bahan-bahan: 1 cwn gula merah(serbuk yg gelap tu ye) 1 cwn gula putih(3/4 cwn klu nk krg manis) 5 cwn air masak Secubit garam 1 helai daun pandan (masak 5 bahan ni sampi larut sejukkan) 2 cwn tepung gandum 1/2 cwn tepung ubi 2 sudu mkn air kapur Cara membuatnya: 1) Satukan … Read more

Kek Pisang Paling Senang!!

RESEPI KEK PISANG BAHAN-BAHAN: 1 1/2 cwn tepung 1 sk sodium bikarbonat 1sk baking powder. 1 cwn pisang 1 cwn minyak 1 bijik telor 1 cwn gula halus CARA MEMBUAT: -blend telor dan gula hingga kembang. -masukkan minyak dan pisang yang masak. -masukkan tepung -gaul sehingga sebati -Masukkan kedalam loyang dan kukus selama 45minit..    … Read more

IKAN SIAKAP 3 RASA DENGAN MANGGA BUKAN NENAS YA.

Bile musim mangga datang , memang banyak la mangga kat kampung ni. Berjurai-jurai atas pokok, dah tak tahu nak buat ape dengan mangga ni. Macam- macam dah buat, jeruk la , sambal mangga , ni kite cube masak 3 rasa pulak gantikan nenas sebab nenas xde sekarang. Bahan-bahannya: Ikan siakap / kembung besar sekor Cili … Read more

RESEPI CUCUR UDANG RANGUP..MEMEY SEDAK!

Bahan2: 2 cwn tepung gandum* 1sb tepung beras* 1sk serbuk penaik* 1/2 ikat daun kucai* 1 mangkuk kecil taugeh* 1/2 btg lobak merah (hiris)* 1/2sk serbuk kunyit* 1sk garam* air secukupnya Cara Penyediaan: 1) Campur bahan2 bertanda * dlm mangkuk besar masukkan air sedikit demi sedikit hingga dpt kepekatan yg tak terlalu cair & tak … Read more

Apam Pandan Legend Punya Lembut, Tak Boleh Bawa Bincang,Jom Cuba Untuk Anak!

Salah satu makanan yang lembut dan cukup sesuai untuk diberikan kepada anak-anak kita pastinya apam. Tidak kira samada apam mekar, apam nasi dan sebagainya, semuanya sesuai diberikan kepada anak-anak kita. Namun kawal kandungan gulanya agar tidak berlebihan untuk anak-anak kita. Apam Pandan Legend ini antara apam sesuai. Baunya yang harum sudah membuatkan hati tidak sabar … Read more