Detik-Detik Ulama Mesir Sempat Alunkan Ayat Al-Quran Sebelum Menghadap Illahi

Setiap yang beriman pasti ingin meningg4l dunia dalam pengakhiran yang baik atau husnul khatimah. Menurut Mufti Wilayah Persekutuan, antara tanda husnul khatimah ialah seseorang itu meningg4l dunia dalam keadaan melakukan amalan soleh dan mengucapkan syahadah sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Baru-baru ini, seorang lagi ulama meningg4lkan kita. Ulama dipercayai hafiz Al-Quran tertua di Luxor, Mesir, Sheikh Abdul A’ti Ali Abdul Jalil sempat membaca ayat-ayat suci Al-Quran sebelum meningg4l dunia.

Dalam video yang tular di media sosial, Allahyarham dilihat sedang terbaring dengan memakai alat bantuan pernafasan. Beliau dilaporkan meningg4l dunia pada Isnin lalu.

Berdasarkan perkongsian portal Arab, Sheikh Abdul A’ti lahir di Edfu, utara Aswan pada 1934. Beliau kemudiannya mengikut ayahnya berpindah ke Esna dan menghafaz kitab suci Al-Quran pada usia muda sebelum hilang penglihatan.

Pada usia 15 tahun, beliau menghabiskan hafazan Al-Quran dan menyertai sekolah menengah Al-Azhar.

Beberapa hari lepas, beliau didakwa mengalami masalah kesihatan dan menunjukkan simptom jangkitan koronavirus. Beliau menjalani ujian saringan dan didakwa positif virus berkenaan.

Pun begitu, punca sebenar kem4tiannya tidak ketahui.

Setiap makhluk yang bernyawa pasti akan meningg4l dunia, itu adalah ketetapan dari Allah Ta’ala. Namun bagaimana dan dalam keadaan apa kita akan meningg4l dunia, tidak ada yang tahu selain Allah Ta’ala.

Untuk itulah, sebagai umat muslim kita harus mempersiapkan kematian kapan pun dan di mana pun. Sehingga sewaktu-waktu kita dipanggil yang Maha Kuasa dalam keadaan husnul Khotimah.

Dan itulah yang paling kita harapkan, kenapa? Karena ada surga yang menanti orang-orang yang meninggal dunia dunia dalam keadaan yang paling baik. Yaitu, keadaan di mana kita beriman kepada Allah Ta’ala dan tidak mempersekutukan-Nya.

Berikut Sahijab kutip dari Konsultasi Syariah, 7 tanda seseorang meningg4l dunia dalam keadaan husnul Khotimah.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

7 Tanda Meningg4l Dunia Husnul Khotimah

1. Mengucapkan Syahadat

Syahadat adalah kalimat tauhid yang harus selalu kita ucapkan, karena itu adalah pengakuan kita kepada Allah Ta’ala sebagai tuhan dan Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam sebagai Rasul kita.

Hal ini dikuatkan dalam sebuah hadits yang diriwayatkan Abu Daud, Dari Mu’adz bin Jabal radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

Artinya: “Siapa yang akhir ucapannya adalah kalimat ‘La ilaaha illallah’ dia akan masuk surga.”

2. Mengeluarkan Keringat di Dahi

Tanda berikutnya seseorang meninggal dunia dalam keadaan husnul khotimah adalah adanya keringat sebesar bulir jagung di dahinya.

Dalam satu hadist yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad menyebutkan, suatu ketika, Buraidah bin Hashib radhiyallahu ‘anhu datang ke Khurasan, menjenguk saudaranya yang sedang sakit. Ternyata saudaranya dalam kondisi sakaratul maut. Ketika wafat, ada keringat di dahinya.

Buraidah langsung bertakbir: “Allahu Akbar!” Aku pernah mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

Artinya: “Meningg4lnya seorang mukmin dengan keringat di dahi.”

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×