in

Hobi Berbasikal Lajak Boleh Disalur Ke Cara Positif : Syed Saddiq

SHAH ALAM – Syed Saddiq bin Syed Abdul Rahman, Menteri Belia dan Sukan menyifatkan hobi kumpulan basikal lajak boleh diketengahkan dengan cara yang lebih positif dan bermanfaat tanpa bertindak mendiskriminasi dan mengenepikan mereka.

Oleh itu, bukan sahaja mendekati kelompok terbabit malah kementerian itu menganjurkan latihan khusus kepada kumpulan yang berminat dengan sukan basikal dengan menyediakan litar yang sesuai dan alat keselamatan lengkap.

Menurut Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, selain bengkel latihan serta pelatih profesional, beliau turut menyarankan individu gemar mengubahsuai basikal lajak dihantar ke Iinsitut kemahiran yang ada di Malaysia seperti Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) dan Institut Kemahiran Tinggi Belia Negara (IKTBN).

“Mereka ada dua kategori, di mana yang pertama adalah mereka yang suka mengubahsuai. Mereka ini kita boleh masukkan dalam IKBN dan IKTBN untuk mempelajari kimpalan dan sebagainya.

“Golongan kedua pula adalah mereka yang suka menguji kelajuan basikal tersebut. Tapi tak boleh lah jika tak ada brek. Apabila buat pertandingan basikal terbaik, kita perlu memastikan ciri keselamatan tidak diabaikan.

“Jika yang suka berbasikal secara laju, kita sediakan ‘stationary equipment’ yang mana dia boleh uji kelajuan tanpa perlu guna jalan yang berbahaya pada waktu malam,” katanya ketika ditemui pemberita di Parlimen hari ini.

Menurut Syed Saddiq, sangat penting untuk memastikan minat kumpulan pemain basikal lajak disalurkan ke arah sesuatu yang lebih bermanfaat.

“Ini sesuatu yang KBS sudah lakukan sebelum insiden kemalangan telah membabitkan basikal lajak berlaku. Kita sudah melaksanakan banyak bengkel latihan kepada kumpulan basikal lajak.

“Tidak cukup sekadar sediakan litar perlawanan kerana aspek keselamatan tak diutamakan. Basikal yang telah mereka ubah suai tiada brek, tidak gunakan peralatan keselamatan serta dipandu di kawasan berbukit.

“Jadi kita sediakan peralatan basikal pegun untuk mereka gunakan, yang mana ia dapat membina otot dan kelajuan, sekali gus melatih mereka menjadi pelumba basikal Malaysia satu hari nanti,” katanya.

Dalam pada itu, Menteri Belia Dan Sukan itu juga turut mendapatkan pandangan beberapa pihak berhubung inisiatif lain yang boleh dilakukan bagi menyalurkan minat kumpulan basikal lajak, tanpa mengenepikan aspek keselamatan.

Sending
User Review
0 (0 votes)

What do you think?

Written by Fyqa

Fyqa adalah penulis senior Motif.My dan mempunyai minat mendalam dalam penulisan berita. Sebarang maklumbalas boleh hubungi Fyqa di [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anwar Akur Titah Sultan

Saya Kena Kuat – Remy Ishak