Innalillahi wainnailaihiroji’uun, Telah Berpulang Ke Rahmatullah Ulama Syeikh Ali As Sobuni

Telah kembali kerahmatullah ulama besar yang berjasa, Sheikh Dr Ali as Shobuni..hilang kata-kata dipetang jumaat yang indah ini. Ada kenangan kecil bersama tokoh pencerah ini, menziarahi dirinya di Bursa Turki dan menyampaikan suratnya kepada Tuan guru Hj Abdul Hadi Awang di Rusila.

Sheikh Dr Ali Shoubuni sgt inspiratif,,,magnum opus beliau ialah tafsir Ruh al bayan….meninta 42 buah kitab yg akhirnya berserakan di seluruh dunia…”ayah aku akan membaca dan menulis setiap hari dan kalau dia tak membaca dia akan memuk0l anaknya” kata anaknya, Ahmed berlucu…

Kelihatan dalam gmbar sosok besar gerakan kebangkitan Islam Syria ini sedang meninta surat kpd temannya Sheikh Abdul Hadi Awang, Rais Hizbul Islami.. Moga bersemadi aman tuan guru ..moga kerehatan buatmu di jannah.

Ustaz Riduan Mohd Nor

Biodata As-Syeikh Prof.Dr. Ali As-Sobuni…

Syeikh Muhammad Ali as-Sabuni merupakan seorang ulama dan ahli tafsir yang terkenal dengan keluasan dan kedalaman ilmu serta sifat warak. Nama lengkap beliau ialah Muhammad Ali bin Ali bin Jamil as-Shabuni. Beliau dilahirkan di Madinah pada tahun 1347 H/1928 M. Beliau dibesarkan dalam keluarga yang terpelajar. Ayah beliau merupakan salah seorang ulama di Aleppo.

Syeikh Muhammad Ali as-Sabuni memperolehi pendidikan awal mengenai bahasa Arab dan ilmu-ilmu agama di bawah bimbingan ayah beliau. Sejak kanak-kanak lagi beliau sudah memperlihatkan bakat dan kecerdasan dalam memahami ilmu-ilmu agama. Di usianya yang masih remaja, beliau sudah menghafal keseluruhan al-Quran.

Kredit; Ustaz Riduan Mohd Nor

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih