Jangan Suka-Suka Salin Baju, Tanggal Seluar Depan Anak. Khuatir Itu Yang Dia Suka Tengok!

Sudah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk memberi didikan serta menerapkan nilai murni dalam diri anak-anak. Selain mengajar tentang adab, penting bagi ibu bapa untuk memberi pendedahan awal tentang pendidikan seks. Sesetengah perkara mungkin nampak remeh, tetapi sebenarnya memberi impak yang besar terhadap tumbesaran anak-anak.

Seperti yang dikongsikan oleh Akhi Al Jengkawi, sesetengah perbuatan ibu ayah akan tersimpan dalam minda separa sedar anak. Ia akan menyebabkan anak terbiasa dengan sesuatu perkara sehingga mempengaruhi perwatakan mereka ketika dewasa.
Ikuti penulisan yang penuh manfaat ini:

“Budak lelaki tu cakap masa kecil beliau selalu nampak si ayah menanggalkan tuala selepas mandi, berbogel dan pakai seluar dalam.

Mak ayah fikir, alah budak lagi, bukan diorang tahu apa pun. Namun mereka tak sedar perbuatan mereka tu tersimpan dalam minda separa sedar anak.
Nak dijadikan cerita, bila meningkat usia, budak ni terjebak pula dengan pornografi. Bila tengok yang biasa, beliau mula beralih kepada video lucah sama jantina, gay.

Mula-mula beliau rasa janggal, tapi lama kelamaan rasa biasa. Dia tengok porn gay pun sebab suka tengok zakar lelaki, dari zaman kanak-kanak.
Bila sambung belajar ke sekolah asrama, senior suruh berbogel dan melakukan onani dihadapan mereka pula.

Mula-mula rasa tak selesa, keliru, lama-lama rasa seronok. Otak terus triggered memori masa kecil tengok ayah tak berpakaian.
Sebagai mak ayah, banyak yang perlu kita pelajari dan jaga. Benar, mereka anak kita. Namun, ia bukan syarat untuk kita berbogel atau separa bogel dihadapan mereka.
Aurat antara kita dan anak-anak perlu dititikberatkan. Mohon sangat agar tuan puan tidak berseluar dalam atau berbikini sahaja di hadapan anak-anak.
Bagaimana Kita Nak Educate Anak Mengenai Private Part, Bad Touch, Safe Touch, Malu, Kalau Kita Sendiri Tak Tunjuk Contoh Yang Baik Di Depan Mereka?

Kita tahu, anak kecil akan meniru apa yang dilihat. Segala perilaku kita akan dipamerkan kembali oleh anak-anak.

Kalau Pemarah, Mereka Akan Cepat Marah. Kalau Suka Pukul Mereka, Mereka Akan Memukul Orang Lain Pula Hatta Kalau Lakukan Hubungan Intim Antara Suami Dan Isteri Pun Mereka Akan Ikuti.

Cikgu tadika ada pernah bercerita kisah ini kepada saya, cikgu sekolah rendah pun sama. Pernah ada kes seorang budak tadika share kawan A to Z jimak yang dilakukan oleh mak bapaknya.

Itu belum lagi yang raba kawan dalam kelas, cium mulut kawan, meliwat dalam tandas, main ‘bersama’.

Kau rasa apa yang budak-budak ni lakukan asbab nafsu atau hanya mencontohi perbuatan yang pernah dilihat di depan mata?

Menyebut tentang hal ini, teringat satu kisah. Seorang budak disoal siasat cikgu sebab bertindak lucah terhadap kawan sekelas.
Bila Cikgu Tanya, Dia Jawab Biasa Tengok Parents Buat Macam Tu. Kata Ayahnya, Ini Cara Ayah Tunjukkan Kasih Sayang Kepada Mak.

Kata-kata itu dikunci kemas dalam fikirannya. Bila ditanya guru kenapa cium mulut, raba dan peluk kawan perempuan, kanak-kanak ini menjawab, “Saya suka dia. Ini cara saya tunjukkan kasih sayang kepadanya.” Mak ayah, caknalah perkara ini ya. Jangan sekali-kali kita tanamkan mindset, tak apa, anak masih kecil lagi. Mereka tak tahu apa-apa.

Sudahlah anak diberi gajet seawal usia kecil, kemudian tidak dipantau pula. Anak kecil ini dibiarkan hanyut dengan youtube hinggalah mereka bertemu dengan video tidak berbaju.

Bukan senang nak jadi mak bapak ni, apatah lagi zaman serba canggih begini. Segala ilmu untuk mendidik anak-anak wajib dipelajari.

Ajar Anak Mengenali Tubuh Badan, Fungsinya. Anak Perlu Tahu Fungsi Zakar Dan Faraj. Tanamkan Rasa Malu. Pisahkan Tempat Tidur. Jangan Melucah Depan Anak.

Jadilah guru pertama mendidik anak tentang hal-hal seksualiti, bukan porn, bukan pula rakan sebaya anak kita.

Gali lagi ilmu dan praktikkan. Mudah-mudahan anak kita terhindar dari zina, homoseksual, seks luar tabie, menjadi mangsa sex grooming, pedofilia, dicabul dan dirogol.

Dunia sekarang sangat berbeza dari zaman dahulu yang tidak terlalu terbuka. Zaman sekarang, semuanya dihujung jari, dengan kebanyakkan kanak-kanak bebas membuka youtube dan website sesuka hatiterkadang tanpa kawalan dan disajikan pelbagai cerita di televisyen. Ibu Bapa haruslah peka terhadap aktiviti anak-anak.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.