Kalau Nak Beli Rumah, Pilih Ruang Dalaman Yang Ada 7 Ciri Ini. Panduan Dari Perunding Hartanah

Rumah adalah salah satu keperluan utama dallam hidup. Pemiliham dalam membeli dan menyewa rumah sanagt dititikberatkan supaya rumah yang didiami selesan dan menjadi kediaman syurg bagi setiap orang.

Bagi yang sudah berkeluarga pastinya mengimpikan untuk memiliki kediaman sendiri. Namun tak kira besar atau kecil mahal atau murah kediaman yang hendak dibeli sebaiknya kita membuat pemilihan yang betul.

Dalam memilih kediaman atau rumah impian, tips dari Azizul Azli Ahmad yang juga perunding hartanah boleh dijadikan panduan. Ia lebih kepada pemilihan ruang dalam rumah supaya rumah yang kita pilih selesa untuk kita duduki.

Tip memilih ruang dalaman rumah pertama
1. Dapur sebaiknya tidak di depan, tidak berhampiran pintu masuk. Soal aurat dan budaya masak kita berbeza.
Jika tiada pilihan, pastikan ianya terlindung dari pandangan mata.

2. Pintu bilik tidak mengadap ruang utama, kita tentu malu orang nampak bilik tidur kita. Keluar bilik nampak orang. Seeloknya mengadah dinding supaya tidak terlihat didalam bilik.

3. Siling pastikan lebih tinggi, agar tangan tak terkena kipas dan bimbang tidak sesuai jika tetamu yang tinggi datang dan bole membahayakan tetamu. Makin tinggi, makin baik pengudaraan dalam rumah. rumah tidaklah terlalu panas akibat  terlalu padat. Sebaiknya 10’0″ tinggi.

4. Kiblat tidak mengadap bilik air, takkan nak sujud menghadap bilik air. Susah nak khusuk nanti.

5. Matahari petang tidak menghadap bilik tidur utama, panasnya sampai kemalam.

6. Ada ruang utiliti, biar kecil tapi ia keperluan abadi hidup nanti. Nak buat aktiviti senang nanti.

7. Cari rumah sebaiknya ada 3 bilik, 2 bilik air sebagai pemulaan. Bukannya satu bilik sahaja.

Mula dengan rumah kecil dan sederhana, jangan mengada nak teres atau bunglo yang ada taman bunga dan penuh rama rama . Nanti berbuih mulut nak bayar dan mulalah ada pertengkaran antara suami isteri dan menyebabkan timbul pulak masalah lain.

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih