Ke$ Lelaki C4bul Wanita, Buruh Dipenjara Setahun Akhirny4

Se0rang lelaki dihukvm penj4ra setahun oleh Mahkam4h M4jistret Kota Bharu, Kelantan, hari ini, selepas meng4ku bers4lah atas pertuduh4n menc4bul keh0rmatan se0rang wanita pada 25 Mac lalu.

Tertudvh, Amran Abdullah, 52, yang bekerja sebagai buruh di sebuah kedai b3si membuat pengakuan itu selepas pertuduh4n dibacakan di hadapan M4jistret Kamarul Hasyime Rosli.

Dalam pertuduh4n itu, dia did4kwa meIakukan kesaIahan dengan menggunakan kekera4an jen4yah kepada se0rang wanita berusia 19 tahun dengan ni.at untuk menc4bul keh0rmatannya.

KesaIahan itu dilakukan di Jalan Hamzah, L0rong Limau Manis, Kota Bharu, kira-kira jam 9.40 pagi, pada 25 Mac lalu.

Tertud0h did4kwa mengikut Sek$yen 354 Kanun Ke$eksaan yang memperuntukkan hukum4n penj4ra sehingga 10 tahun atau denda atau sebatan atau mana-mana daripada dua hukuman itu.

Pendakwaan dikenalikan Timbalan Raya, Siti Edabayu Subhan manakala tertuduh diwakili Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK), Siti Atikah Abd Halim.

Menurut fakta kes, Amran menunggang motosikal di lokasi kejadian dan apabila tiba dari arah belakang wanita itu, dia bertanya sama ada mahu berkahwin dengannya atau tidak.


Bagaimanapun, wanita itu menolak pelawaan tertuduh sebelum dia beredar selepas sebuah kereta kebetulan lalu di kawasan itu.

Selepas itu, Amran datang menyekat wanita berkenaan sekali lagi dan menyentuh punggung mangsa sebelum terus beredar.

Terdahulu, Siti Edabayu meminta agar mahkamah menetapkan hukuman yang setimpal kerana tertuduh mempunyai empat rekod lampau bersabit kes yang sama sebelum ini.

“Tertuduh telah melakukan kesalahan berat kerana telah mencabul kehormatan mangsa. Justeru, hukuman yang setimpal dikenakan juga mengambil kira aspek kepentingan awam,” katanya.

Sementara itu Siti Atikah dalam rayuannya memohon hukuman minimum dikenakan kerana tertuduh merupakan satu-satunya individu menanggung kedua ibu bapa yang sudah lanjut usia.

“Tertuduh telah pun menerima hukuman daripada masyarakat kerana kes ini sudah tular di media sosial. Ia sedikit sebanyak memberi pengajaran kepada tertuduh,” katanya.

Terdahulu, perbuatan tertuduh itu viral di media sosial susulan tersebarnya rakaman kamera litar tertutup (CCTV) sebelum ditahan polis 27 Mac lalu.

Kredit: cempedakcheese via mediaportal

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih