in

Kerajaan Beri Kebenaran Penanaman Ganja

PUTRAJAYA – Kerajaan telah mengambil keputusan untuk membenarkan penanaman hem. Hem merupakan pokok dari spesies ganja bagi tujuan penyelidikan industri namun kebenaran itu tertakluk mengikut Seksyen 6B (2) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata, pihaknya masih menunggu kertas cadangan daripada Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli dan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

“Menteri Kesihatan mempunyai kuasa untuk memberi izin kepada pegawai awam bagi tujuan tersebut.

“Ini bergantung kepada dapatan kajian oleh kementerian terbabit mengikut garis panduan yang ditetapkan,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Kongres Saintifik Tahunan Persatuan Perubatan Toksikologi Asia Pasifik di sini hari ini.

Menurutnya, kementerian perlu berhati-hati dalam perkara tersebut kerana bimbang perkara  disalah guna pihak tidak bertanggungjawab.

“Kita tahu ramai yang teruja tetapi kami tidak mahu jadi penghalang. Kita mahu memudah cara. Dalam Kabinet pun saya sudah membincangkan perkara ini,” katanya.

Seksyen 6B (2) menjelaskan tiada apa-apa yang boleh menghalang menteri daripada memberi kuasa kepada mana-mana pegawai awam untuk menanam ganja dari candu mentah, daun koka, jerami atau ganja boleh diperoleh sama ada secara langsung atau tidak langsung, di tempat dan atas terma dan syarat yang dinyatakan dalam kebenaran untuk tujuan penyelidikan, pendidikan, eksperimen atau perubatan.

Sementara itu, Pengarah Kanan Program Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Dr Ramli Zainal berkata, penanaman hem adalah untuk pengeluaran serat sahaja.

“Mereka akan mengkaji serat hem bagi kegunaan industri kosmetik dan makanan,” katanya.

Menurutnya, KKM sudah menyediakan garis panduan tertentu untuk mengawal penanaman hem bagi tujuan itu.

“Hanya tujuan industri hem sahaja dibenarkan, bukan perubatan,” katanya.

Semalam, pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Ahli Dewan Undangan Negeri Jeram, Mohd Shaid Rosli sekali lagi menggesa kerajaan negeri untuk mempertimbangkan cadangan tanaman ganja.

Pada 20 Mac lalu, Mohd Shaid menggamatkan Sidang DUN dengan usul cadangan itu bagi tujuan perubatan.

Sending
User Review
0 (0 votes)

What do you think?

Written by Fyqa

Fyqa adalah penulis senior Motif.My dan mempunyai minat mendalam dalam penulisan berita. Sebarang maklumbalas boleh hubungi Fyqa di [email protected]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tiga Bomba Itali Maut Akibat Letupan Misteri

Wanita Diserang Anjing Peliharaan, Maut