MasyaAllah, Inilah Replika Jubah Nabi Adam A.S Yang Sangat Besar Dan Tinggi.

Hamdan bin Audah Al Baheriy Al Mas’udi, seorang pemuda dari Arab Saudi, ada di dalam hatinya untuk merancang dan menerapkan replika jubah Nabi Adam AS.

Tidak mudah bagi Hamdan untuk mula meniru jubah Nabi Adam AS. Dengan bantuan 4 pereka, jubah yang sangat tinggi, mencapai 29 meter dapat disiapkan dalam 18 hari. Bukan masa yang singkat untuk lima orang membuat pakaian.

zonamuslim.com

Dalam membuat replika jubah Nabi Adam AS, Hamdan dan 4 pereka fesyen menghabiskan 40 gulungan kain dan lebih dari 30 ribu gulungan benang.

Hamdan berasal dari salah satu wilayah utara Arab Saudi yang tepat di kampung Tabuk. Dia mengatakan inspirasi untuk membuat jubah Nabi Adam AS, yang mencapai ketinggian 29 meter, terdapat dalam hadis. Di mana ketinggian Nabi Adam AS 60 dira ‘(hasta).

zonamuslim.com

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Dalam satu riwayat Al Bukhari, Nabi Muhammad SAW bersabda: “Allah menciptakan Adam pada bentuknya (sesuai bentuknya), tingginya (tinggi Adam) adalah 60 dira” (hasta). ”

Dari hadis ini dapat disimpulkan bahawa sosok Nabi Adam SAW sangat tinggi. Jika dibandingkan dengan manusia hari ini, 1 dari 18. Walaupun begitu, 18 orang tingginya 1.70 cm (1.7 m). Ini hanyalah perbandingan seberapa tinggi Nabi Adam SAW yang juga Bapa (Bapa) manusia di Bumi ini.

60 hasta apabila dikira (ditukar) ke meter akan mencapai sekitar 27-30 meter. Hamdan mengambil skor median 29 meter. Pada masa ini, jubah Hamdan adalah jubah terbesar di dunia.

Semua rakan Muslim, walaupun jubah itu hanyalah replika, tentu kita semua sangat ingin melihat sosok Nabi Adam AS adalah bapa kepada semua umat manusia di Bumi ini.

Semoga kita semua bertemu Nabi Adam AS di Syurga Allah kelak. Amin ya Rabbal ‘Alamin.

Sumber zonamuslim.com

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×