Meningg4l Dunia Sewaktu Laung Azan Subuh

Mulianya pemergianmu.. Semoga roharwah tenang di sana 😭😭Yang nampak post ini mohon sedekahkan Al-Fatihah buat arwah..

Kematian yang dicemburui, itulah yang boleh digambarkan dengan pemergian mengejut seorang jemaah masjid ketika sedang melaungkan azan subuh. Dia dipercayai hanya sempat membacakan dua rangkap azan sebelum tiba-tiba senyap.

Cuma kedengaran dua rangkap

KEMATIAN YANG DICEMBURUI.

Shah Alam, 1 Oktober 2020 – Seluruh penghuni apartment Sri Ixora Seksyen 27 Shah Alam berasa pelik kenapa azan subuh dari Surau Ar-Rayyan pagi ni cuma kedengaran dua rangkap dari kalimah yang mulia (Allahu Akbar dan Ashadu alla illaha illa Allah) dan kemudian terhenti. Kemudian bersambung di corong pembesar suara semacam cemas.

Selang kemudian terdengar AJK lain membuat pengumuman menyeru ahli keluarga En Man dari blok 45 turun ke surau dengan kadar segera dan kelihatan ambulan tiba di kawasan surau. Setibanya di ruang solat surau, kelihatan sekujur tubuh kaku terbaring di ruang azan. Abang Rosliman atau lebih mesra dengan panggilan Abang Man, telah kembali bertemu PenciptaNya dalam keadaan semua orang beriman impikan. Arwah meninggal dunia ketika melaungkan azan pada kalimah Allahu Akbar dan Shahadah. Sebak dan bergenang air mata ini para jemaah sahabat rapat.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Sangat teruja untuk azan subuh

“Malam tadi baru dia yang beriya-iya mahu menjayakan majlis kenduri kesyukuran Ustaz Sahari yang baru keluar hospital yang akan diadakan di surau. Dia yang nampak sangat gembira dengan menu yang dicadangkan. Dia yang menawarkan diri untuk menyediakan kopi o kaw. Rupanya dia Allah panggil dalam keadaaan sangat-sangat kami cemburu.” ujar salah seorang jemaah.

Paling kami terkejut hari ini adalah hari ketiga arwah memberanikan diri dan juga sangat teruja untuk azan subuh walaupun beliau bukan bilal surau. Beliau merupakan AJK Pemeriksa Kira-kira surau. Allah sayang Abang Man lebih dari kami semua bang. Abang Man pernah berseloroh :

“Kita jaga amanah surau ni bukan untuk kita sekarang, tapi gunanya bila kita kat sana nanti”.

Moga Allah pilih Abang Man menjadi penghuni Al-Firdaus. Allah Maha Mengetahui.

Sumber: AJK Surau Ar-Rayan via Lembaga Zakat Selangor

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×