Nampak Dah Fanalis. Ini Markah Penuh Gegar Vaganza Minggu Pertama, Rupanya Ada Tiga Peserta Keputusan Tak Jauh Beza

Kuala Lumpur – Lagu Gemilang berusia 18 tahun dinyanyikan oleh juara MalaysianIdol, Jaclyn Victor, selaku pembuka tirai minggu pertama konsert Gegar Vaganza 9 GV9 yang mula bersiaran dari Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam MBSA pada Ahad.

Penuh semangat dan suka menyuntik ilham pada waktu malam.

Ia menjadi medley dengan satu lagi lagu Jaclyn, Under the Love Tree.

Tenaga dan keikhlasan Jaclyn mempersembahkan dua lagu itu memukau panel juri yang terdiri daripada Datuk Ramli MS, Hetty Koes Endang, Datuk Syafinaz Selamat dan juri jemputan, Rahimah Rahim, dari Singapura.

Jaclyn, 43 tahun, mendapat 88.4 peratus mata, dan mendahului 12 peserta lain.

Di tempat kedua ialah naib juara One In A Million Musim Kedua dan juara AsianWave di Shanghai, China, Shila Amzah 85 peratus manakala tempat ketiga jatuh kepada juara One In AMillion Musim Tiga Tomok 84.1 peratus.

Tempat keempat milik naib juara MalaysianIdol, Dina Nadzir 83.8 peratus diikuti finalis Akademi Fantasia 2 dan AF Megastar 2017, Bob Yusof 83.6 peratus, di tempat kelima.

Peserta Singapura Fuad Rahman yang menyanyikan lagu Bila Rindu menduduki tempat ke-10 dengan markah 63.7 peratus manakala penyanyi lagu You Are Everything Hazrul Nizam mendapat 56.2 peratus di tempat ke-13.

Adeep Nahar, penyanyi kelahiran Singapura, yang bersaing dengan kumpulan VE berada di tempat kelapan dengan markah 67.1 peratus.

Pada awalnya, ada netizen mempersoalkan penyertaan penyanyi yang masih aktif menyanyi seperti Jaclyn dan Shila dalam peraduan ini.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

“Jaclyn memilih ruang yang tepat untuk berkarya di Gegar Vaganza 9 untuk terus kekal relevan,” kata Datuk Ramli MS ketika mengulas persembahan Jaclyn yang pernah memenangi pingat emas pada Peraduan Penyanyi BaruAsia di Pesta Muzik Shanghai, China, pada 2005.

Shila, 32 tahun, pula disifatkan Ramli sudah m.atang dan mampu mengawal suaranya dengan baik.

“Awak masih muda lagi perjalanan masih panjang. Saya harap awak dapat lengkapi terus diri awak dengan ilmu v.okal agar boleh pergi jauh lagi dalam bidang seni,” kata Ramli.

Tomok, 38 tahun, yang bermula sebagai vokalis kumpulan remaja New Boys pada 1990-an, didapati mempunyai pemahaman yang baik tentang Hetty tetapi diarahkan untuk terus berjuang dan tidak mudah berpuas hati.

Syafinaz menambah: “Tomok dari dahulu terbukti memiliki semangat juang dan tidak mudah mengaku kalah.”

Fuad, 43 tahun, dan Hazrul, 42 tahun, dinasihati Syafinaz agar tidak gementar dengan tidak terlalu memikirkan khalayak ramai di hadapan mereka mahupun juri.

“Saya perlu mencari di You.Tube siapa Fuad Rahman dan apabila mendengar suara awak, saya terfikir wow ini bukan peserta yang harus kita u.nderestimate. Tapi saya kesan tadi suara ada sedikit gementar. Tak perlu t.akut.

“Ada ramai peminat di Singapura yang mengharapkan dan menyokong awak Fuad jadi untuk minggu-minggu mendatang, saya harap awak berikan yang terbaik untuk mereka,” kata Syafinaz.

Antara Reaksi Warganet

“Jaclyn Victor dah t.rending di Twitter sekarang. Jaga diri dan angkat trofi GV9!”.

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×