Tips Didik Anak Jadi Pandai & Bijak

Tips didik anak jadi pandai & bijak ini perlu dibelajar oleh semua ibu bapa. Orang tua-tua dulu cakap anak yang tak duduk diam ni tandanya budak bijak! Jadi sebagai ibu bapa, jangan tegah anak untuk aktif bermain, berlari, melompat dan memanjat. Sediakan ruang untuk anak bermain supaya mereka dapat menyalurkan tenaga di tempat yang betul… Continue reading Tips Didik Anak Jadi Pandai & Bijak

Published
Categorized as Keluarga

Cara Urus Anak Ramai

Cara urus anak ramai dengan mudah dan senang. Tips ini dikongsi oleh Puan Izyan Roslan, ibu kepada 5 orang anak.   Jadi macam mana cara terbaik urus anak yang ramai dari segi pengurusan, perbelanjaan dan kewangan?   PENAT KE ADA ANAK RAMAI   Sebenarnya masa anak kita masih kecil memang agak penat sikit, tapi tidak… Continue reading Cara Urus Anak Ramai

Published
Categorized as Keluarga

Madu Kelulut – Khasiat & Cara Minum

Madu Kelutut, khasiat madu kelulut dan cara minum madu kelulut yang betul ada disini. Sila hadam ilmu ini sehingga habis.   Dr Hisham bin Hashim, beliau ialah seorang herbalis dan gemologis telah menerangkan mengapa kadang-kadang kita makan madu tapi penyakit tidak sembuh?   Sedangkan dalam hadis dan alquran beritahu madu adalah salah satu penawar terbaik.… Continue reading Madu Kelulut – Khasiat & Cara Minum

Published
Categorized as Petua

Cara Didik Anak Jadi Budak Baik (Nasihat Pakar Kanak-Kanak)

Cara didik anak menjadi budak baik, 6 langkah mudah. Pada zaman kini ibu bapa merupakan golongan yang sangat sibuk, agak mencabar untuk selarikan dengan mendidi anak-anak agar membesar jadi ‘orang’. Berikut ialah cara ibu bapa boleh guna dari peringkat awal kalau mahu anak menjadi anak yang baik yang boleh ikut arahan dan berdisiplin. Paling best,… Continue reading Cara Didik Anak Jadi Budak Baik (Nasihat Pakar Kanak-Kanak)

Published
Categorized as Keluarga

Cara Menghilangkan Jerawat & Parut Jerawat (Tips Doktor Pakar)

Cara menghilangkan jerawat dan cara menghilangkan parut jerawat ini diajar oleh Doktor Pakar Kulit. Cara yang digunakan ini adalah cara semulajadi dan alami. Pastikan anda mendapatkan khidmat nasihat doktor jika cara dibawah tidak berkesan. Cuba salah satu sahaja petua dibawah. AWAS!!! Jangan menggunakan semua petua sekaligus meskipun anda tidak sabar untuk menghilangkan jerawat. 1. Guna… Continue reading Cara Menghilangkan Jerawat & Parut Jerawat (Tips Doktor Pakar)

Published
Categorized as Petua

Cara Elakkan Isteri Marah

Ada banyak sebab mengapa isteri susah untuk kawal emosinya menjerit apatah lagi marah-marah pada anak-anaknya. Bukannya isteri tak sayang pada anak kita. Cuma isteri kita selalunya sudah penat seharian dengan urusan seharian. Penat emosi nak melayan karenah anak-anak, penat juga hendak melayan perasaan yang susah difahami suami. Penat buat kerja-kerja rumah. Saranan Ustaz Ebit Lew… Continue reading Cara Elakkan Isteri Marah

Published
Categorized as Keluarga

Tips Jimat Belanja Dapur

Mahu tahu tips jimat belanja dapur? Bukan mudah untuk menjadi pasangan yang bijak handle bab ekonomi rumah tangga, tetapi anda perlu tahu cara cukupkan duit belanja dengan cara paling berkesan ini. Seronok ambil-ambil barang waktu membeli barang dapur, sekali tengok bil yang kena bayar kat kaunter, terus menyesal. Ini kerana anda ambil barang ikut kehendak!… Continue reading Tips Jimat Belanja Dapur

Published
Categorized as Kewangan

Perkahwinan Bajet, Pelamin Simple & Baju Pengantin Simple – Tips Pengantin Jimat

Perkahwinan adalah majlis bersejarah yang dilakukan hanya sekali seumur hidup. Tetapi anda sebenarnya boleh mengelakkan kos perbelanjaan yang besar yang sebenarnya tidak perlu. Perkara ini tidak mustahil dilakukan jika anda merancang dengan bijak dan berjimat. Perlu diingati, majlis perkahwinan perlu dibuat berdasarkan kemampuan individu itu sendiri. Jangan sesekali terikut-ikut dengan trend dan memenuhi permintaan orang… Continue reading Perkahwinan Bajet, Pelamin Simple & Baju Pengantin Simple – Tips Pengantin Jimat

Jangan Abaikan 4 Petua Ini Kalau Nak Rumah Sentiasa Bersih!

Suri rumah sepenuh masa akan bekerja lebih kurang 5 jam sehari. Sekaligus menjadikan suri rumah kesempitan masa hingga tidak punya waktu untuk fokus kepada kebersihan rumah. Sehingga kadang-kala terpaksa mengetepikan soal mencantikkan rumah setiap hari demi menyelesaikan perkara-perkara lebih utama. Sejujurnya, waktu hujung minggu merupakan waktu terbaik bagi membersihkan, mencantikkan dan mewangikan rumah daripada sebarang… Continue reading Jangan Abaikan 4 Petua Ini Kalau Nak Rumah Sentiasa Bersih!