Doa ringkas selepas solat

Doa ringkas selepas solat, ok? Seperti mana yang kita tahu, doa selepas solat adalah termasuk antara waktu berdoa yang paling mustajab.Jadi, marilah kita memanfaatkan waktu selepas fsolat ardhu untuk membaca doa. Tidak perlu panjang, doa ringkas pun jadilah. motif.my akan kongsi serba sedikit doa yang ringkas selepas solat. KENAPA PERLU BERDOA? Walaupun tujuan yang utama berdoa … Read more

IKBN – Permohonan IKBN 2019 (ILKBS)

IKBN - Permohonan IKBN 2019 (ILKBS)

Artikel ini adalah panduan untuk para pelajar yang ingin menyambung latihan kemahiran di Institut Latihan Kementerian Belia dan Suka (ILKBS). Di artikel ini juga akan disenaraikan IKBN, IKTBN dan juga AKBG di seluruh Malaysia termasuk maklumat mengenai alamat, no. Tel, laman web serta emel. Untuk makluman anda semua, IKBN adalah singkatan bagi Institut Kemahiran Belia … Read more

Contoh Surat Berhenti Kerja & Surat Perletakan Jawatan

contoh surat berhenti kerja

Surat rasmi berhenti kerja atau “Resignation letter” salah satu surat rasmi yang penting. Hari ini Motif.my akan share beberapa template dan contoh surat berhenti kerja.   Artikel ini akan mengkongsikan mengenai Contoh Surat Berhenti Kerja terbaik yang mudah dan ringkas didalam Bahasa Melayu dan juga Bahasa Inggeris buat panduan pekerja yang berniat untuk meletak jawatan … Read more

eCCRIS – Semak Rekod CCRIS Online

eccris bnm

Untuk makluman anda Sistem eCCRIS Bank Negara Malaysia (BNM) telah dilancarkan hari ini. Dengan adanya sistem ini, pengguna boleh mendapatkan laporan CCRIS melalui atas talian. Sistem ini juga dapat memudahkan pengguna bagi menyemak status pinjaman mereka secara atas talian. BAGAIMANA CARA UNTUK DAFTAR MASUK KE SISTEM eCCRIS? Baru-baru ini pihak Motif.my mendapat info bahawa sistem … Read more

Wang Tidak Dituntut – Semak & Tuntut Di eGumis

wang tidak dituntut

Adakah anda mempunyai wang tak dituntut (WTD)? Adakah anda membuat semakan wang tak dituntut (WTD)?   Jika anda belum membuat semakan wang tak dituntut, mari menyemak di kaunter Jabatan Akauntan Negara Malaysia yang terdapat di seluruh Malaysia.   Motif.my akan berkongsi cara semak dan tuntut wang melalui eGumis dan melalui Jabatan Akauntan Negara.   Siapa … Read more

Cara Solat Dhuha Yang Mudah dan Betul

Cara Solat Dhuha Yang Mudah dan Betul, ok? Cara solat dhuha sebenarnya sama seperti solat sunat yang lain pada umumnya. Perbezaan cara solat dhuha dari solat sunat adalah terletak pada bacaan niat, doa, dan waktunya. Solat dhuha merupakan amalan yang sangat dianjurkan dalam Islam. Oleh itu, motif.my akan berkongsi dengan anda cara solat dhuha yang mudah, … Read more

Petua Rawat Resdung

Petua Rawat Resdung, ok? Sape ada masalah resdung ni je faham perasaan susah nak bernafas tu kan? Rasa tak selesa bila time sejuk sangat, atau masa baru bangun dari tidur atau bila bila masa sajalah! Jangan risau, kali ni motif.my akan share petua untuk merawat resdung guna kaedah tradisional. Gejala Awal Resdung Ramai orang yang tidak … Read more

Petua kulit flawess

Petua kulit flawess, ok? Bila jerawat mula naik di muka, mesti gelisah kan? Rasa nak picit dan hilangkan sekelip mata je kan? Ada masa kita rasa cemburu apabila lihat kulit kawan lebih licin dan flawless. Jadi, motif.my nak share tentang satu perkongsian dari seorang wanita ni. Dia bukan sahaja kongsi pasal info serum malah dia share … Read more

Petua Merawat Kencing Manis

Petua merawat kencing manis, ok? Di sini, motif.my ingin berkongsi satu petua merawat kencing manis daripada seorang pesara pegawai imigresen.   Saya pernah menghidap penyakit kencing manis dan kini kencing manis saya sudah sembuh sepenuhnya dan ramai kawan-kawan saya juga sembuh selepas saya berkongsi cara untuk mengubatinya. Cara untuk merawat penyakit kencing manis : 1. … Read more

Petua Rawat Sopak Garam Gegata

Petua rawat sopak garam atau gegata ok? Pernah tak anda terkena sopak garam atau dengan kata lain Ludahan Jin atau gegata?   Jangan lupa sebarkan PETUA untuk penyakit kulit ini agar bermanfaat!!!   Saya pernah kena Sopak ni , time bujang2 dulu dan selalu kena bila cuaca sejuk atau pada waktu malam.   Saya dapat petua … Read more

APDM KPM Login
MYBSN Login BSN Online
Semakan KWSP 2.0
BKM 2022 Semakan
SPLKPM Login 2022
PTPTN Login 2022
Penyata Gaji
SPA9 Login 2022
Doa Buka Puasa
Doa Dhuha
KWSP 2.0 10k
×