Pengeluaran Khas KWSP 2 2022 – Tuntutan Kali Terakhir !

Pengeluaran Khas KWSP 2 2022 – Tuntutan Kali Terakhir . Memang tidak dinafikan ramai yang mengeluh begitu sukar dan begitu lama duit masing-masing tersimpan dalam kantung dengan caruman yang dilakukan melalui I-akaun KWSP online

Tetapi anda jangan risau kerana anda juga boleh keluarkan wang anda dengan syarat-syarat yang tertentu dan tujuan yang tertentu. Nak tahu caranya ? Baca sampai habis artikel ini.

Pengeluaran KWSP Akaun 2 Untuk Tujuan Peribadi

Berikut anda boleh semak butiran termasuk jenis pengeluaran, borang permohonan, cara memohon duit pengeluaran Akaun 2 KWSP untuk peribadi 2022.

1) Pembayaran Rawatan Perubatan

Jika anda menghadapi masalah melibatkan masalah kesihatan dan 36 penyakit kritikal, anda boleh melakukan pengeluaran pada akaun 2 bagi menampung kos perubatan dan pembelian alat kesihatan.

2) Pengeluaran Untuk Pendidikan

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Bagi yang ingin menyambung pengajian ke peringkat pengajian tinggi perlu membayar yuran yang mahal untuk menikmati kemudahan Universiti.

KWSP memberikan pilihan dan kemudahan pengeluaran EPF untuk anda menampung pengajian anak anda jika kemudahan Pinjaman PTPTN tidak mencukupi.

3) Pembayaran Ibadah Haji

Untuk mengurangkan bebanan anda menunaikan haji, duit daripada akaun anda boleh dikeluarkan dengan membuat permohonan pengeluaran KWSP i-Akaun untuk perbelanjaan haji dan tujuan daftar haji dengan Lembaga Tabung Haji.

4) Pengeluaran Untuk Pembelian Rumah

Pihak KWSP memberi kemudahan untuk membantu ahlinya memiliki rumah pertama sendiri sama ada melalui pembinaan rumah sendiri, membeli rumah subsale, rumah lelong, atau beli melalui Permohonan Rumah Mesra Rakyat 2022.

Cara Semak Baki Akaun KWSP

Berikut adalah merupakan cara untuk anda melakukan semakan baki akaun KWSP milik anda:

1. Sila Log Masuk ke i-Akaun di laman https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login2. Selepas login dengan kata laluan baru, anda boleh terus melakukan semakan pada penyata anda.
3. Untuk membuat semakan baki Akaun KWSP, sila terus klik pada pautan ‘Penyata Tahun Semasa / Tahun Sebelumnya’
4. Baki simpanan Akaun-1 dan Akaun-2 KWSP anda akan dipaparkan.
5. Anda boleh cetak sekiranya dirasakan perlu.

Semoga segala urusan pengeluran khas KWSP 2.0 kita semua dipermudahkan.

Mohon juga :

Nak jadi orang pertama yang mohon BANTUAN KERAJAAN?
Join Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan : https://t.me/infobantuan2021

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×