Cara Permohonan Bantuan e-Kasih RM600

Cara Permohonan Bantuan e-Kasih RM600. Kini Belanjawan 2023, Malaysia Madani adalah berlandaskan enam perkara: kemampanan, kesejahteraan, daya cipta, hormat, keyakinan dan ihsan.

Dengan  itu, Tema Membangun Malaysia MADANI, Belanjawan 2023 akan memastikan langkah yang lebih mampan dan terangkum berpaksikan keadilan sosial di samping menggerakan usaha reformasi pentadbiran dan tatakelola baik.

Bantuan e-Kasih

Permohonan bantuan baucar berjumlah RM600 dan bakul makanan STR. Di bawah STR Sumbangan Tunai Rahmah, keluarga yang layak akan menerima sumbangan sehingga RM3,100 bergantung kepada bilangan anak dan kelayakan.

Bantuan satu keluarga RM600. Kerajaan perpaduan menitikberatkan pendekatan belas ihsan dalam membela nasib golongan miskin khususnya golongan yang mudah terjejas dan mudah terjejas.

Selaras dengan itu, kerajaan telah memperkenalkan konsep payung rahmah sebagai induk kepada inisiatif membantu golongan kurang berkemampuan dalam menghadapi cabaran kos sara hidup.

Ini adalah sebahagian daripada Bajet 2023 di bawah Pakej Bantuan Rakyat untuk membolehkan isi rumah yang benar-benar terjejas mendapat lebih banyak manfaat daripada STR.

Selain itu, kerajaan juga akan memberikan sumbangan tambahan sebanyak RM600 kepada keluarga penerima STR termiskin, menurut e-Kasih.

Sumbangan akan diagihkan dalam bentuk bakul makanan dan baucar makanan asas bernilai RM600.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Cara Semakan e-Kasih

Untuk mengetahui sama ada nama anda tersenarai sebagai penerima Sumbangan Tunai Rahmah Tambahan RM600 (STR) dalam data eKasih,

  1. Anda boleh menyemak secara online melalui pautan di bawah; https://ekasih.icu.gov.my/ekasih/Semakan/CarianAwam/Pages/default.aspx
  2. Masukkan nombor kad pengenalan
  3. Tekan untuk carian

Di bawah adalah paparan data e-kasih menunjukkan maklumat  seperti berikut;

  • Nama
  • KIR (Ketua Isi Rumah)/ AIR (Ahli Isi Rumah)
  • Nama KIR
  • Status pendaftaran
  • Negeri
  • Daerah

Untuk semakan e-kasih ahli keluarga (AIR) iaitu isteri atau anak, nombor kad pengenalan mereka juga boleh digunakan untuk mencari status e-kasih.

Syarat Kelayakan

Penerima tambahan RM600 yang layak ini adalah kategori isi rumah yang disenaraikan di bawah kategori kemiskinan tegar dalam rekod data e-Kasih (ICU JPM).

Data ekais boleh diperiksa seperti yang diterangkan sebelum ini.

Maklumat Lanjut

Untuk Sebarang maklumat lanjut, anda boleh layari lama web rasmi – DISINI

Mohon juga (Tekan Link Dibawah):

Nak jadi orang pertama yang mohon BANTUAN KERAJAAN?
Join Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan : https://t.me/infobantuan2021

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×