PILU, Bayi Comel Meningg4l Duni4 Dipercayai Tersed4k Susu Di Rumah Peng4suh

PILU Bayi comel men1nggal dun1a dipercayai tersed4k susu di rumah peng4suh | Berat mata mem4ndang,berat lagi dug4an yang dip1kul oleh wanita ini. Tidak dis4ngka anak yang baru berusia enam bulan sudah p3rgi meningg4lkannya. Belum puas dia mem3luk, menc1um dan berm4nja anak yang dikasihi sudah lagi tidak berny4wa.

Tiada lagi senyuman manis yang dapat dil1hat oleh wanita ini. Hanya ken4ngan yang sentiasa terp4hat di hati. Kem4tian anaknya dikat4kan kerana ters3dak susu di rumah peng4suh, namun kepvtusan sepenvhnya belum diket4hui lagi.

Berikut luahan hati Puan Noraziah Ramli mengenai arw4h anak syurganya, Aleefa yang p3rgi buat selama-lamanya pada 12 September lalu.

Assalamualaikum. Dengan berat hati dan secara terbvka dengan ini saya ingin memperkenalkan puteri syurga saya Aleefa (kind, compassion,friendly). Pilihan nama diberi bersempena dengan huruf pertama dalam jawi dan al quran “alif”.

Dilah1rkan pada 12.03.2020 Khamis di labour room bilik 14, PPUM dengan berat 2.675 kilogram pada jam 5.28 sebelum subuh. Kesak1tan contraction dialami sejak Isnin 09.03.2010 petang dan semakin sakit pada malam Rabu 11.03.2020 dan start admitted. Diseb4bkan dengupan jantvng baby agak beris1ko maka d0ktor decided untuk pec4hkan air ketvban pada pukul 12 tengah malam.

Dilah1rkan secara normal namun di dalam kead4an ibu yang sangat pen4t sebab dah lama men4han sak1t.

Betul kata orang bers4lin tu tak sak1t cuma waktu jah1t tu je yang ter4mat sak1t. Saat diber1kan b4yi pada kali pertama, hati ini mengccap syukur atas nikm4t sak1t itu dengan diber1kan hadiah tak ternilai itu.

Hari pertama dilah1rkan dengan kead4an yang sihat baby dan ibu tanpa ada kuning untuk baby. Namun ibu terp4ksa dit4han di w4d sebab BP naik sewaktu di dalam labour room. Dit4mbah pulak dengan ibu punyai rujckan pakar PSY. Kali pertama cubaan beri susu ibu. Bagusnya baby pandai sangat his4p tapi susu belum keluar sepenuhnya.

Malam pertama, nurse ambil semula baby untuk dijaga dan ibu dapat rehat sepenchnya. Bila masuk hari kedua, aku rasa sep4ruh b4dan aku ke bawah macam sak1t sangat. Tapi ku4tkan kudrat jugak.

Hari kedua susu ibu langsung tak ada. Baby his4p ker4p tapi tet4p tak ada. Bila malam nak tidcr aku terp4ksa p4nggil nurse untuk topup susu formula. Sebab susu ibu tak ada, so kuning dia pun tiba-tiba naik mend4dak.

Hari ketiga sebelum subuh, baby diam je walaupun mata besar sangat. Ibu dah lep4s balik tapi anak kena masuk w4d. Alhamdulillah satu mal4m je kena tah4n dah boleh balik.

Aleefa anak yang pal1ng mudah jaga. Men4ngis pun jarang dan tak kuat. Senant1asa bangvn pagi dengan senyvman yang manis. Tidur malam lena t4npa jaga (kadang-kadang je bangvn sekali dua nak susu).

Dia dah mula mer4ngkak dua tiga tap4k.

Pada pagi akh1r, dia bangun awal tapi dudvk diam je dalam bed dia. Diangk4t pindah ke t1lam depan dengan senyvman m4nis. Sebab pagi tu sejvk. Dib4lut dengan kain tuala. Takvt lapar, aku buatkan susu sambil peg4ng dia. Tapi dia minum set3guk dua je. Lebih excited dengan apa yang ada depan mata dia. Ditvkarkan pampers, dicibuk kan penuh dengan ketawa dan senyvman. Dipak4ikan pampers dan baju juga tak putvs dengan gelak tawa. Abang datang bergurau meng4cah adik terkekek gelak.

Saat mengh4ntar di muka pintu, sa4t aku mel4mbai sebelum dia berl4lu pergi. Dia semp4t pand4ng dan senyvm pada ibunya. Dan tak s4ngka itu lamb4ianku yang ter4khir.

Terima kasih tungg4k utama ibu mertua saya yang tak pern4h tingg4lkan saya. Dari hari pert4ma kej4dian sampai mand1kan jen4zah dan sol4tkan jen4zah. Tak pernah tingg4lkan men4ntu mu ini. Buat ipar duai ku semua yang jauh dan yang dek4t terima kasih atas doa dan usaha bantu puteri syvrga kami. Terima kasih untuk kata-kata semangat yang tak putus. Terima kasih Kak long, Abang Ngah, Kak Lang, Kak Pah, Dik Zan dan Dik Ami.

Untuk saudara mara sebelah aku, terima kasih atas doa dan kata-kata sem4ngat.

Untuk sahabat-sahabat ku yang sudi berada bersama Noshey, Dayah besar, Dayah kecik, Fieza, Kak Ila yang datang dari jauh, Fatin dan yang tidak ters3but nama terima kasih atas jasa kal1an.

Tak lupa juga kawan kerja semua, kawan zaman sekolah rendah, sekolah menengah, kawan-kawan kampung, kawan universiti dan semua lah yang tak tersebut. Terima kasih.

Untuk sahabat-sahabat belah En. Nan; En. Shak, kak Lin, Brotherhood Team, Sir Azri PapaGomo, kawan-kawan team teater, team Maxis Fiber, untuk adik Khairul yang datang jauh dari Pahang dan isteri, dan semua yang tak tertaip hanya ucapan terima kasih kami sekeluarga mampu bal4s.

Anak saya men1nggal secara penges4han doktor adalah pada 11.09.2020 Jumaat jam 2.15 petang meng1kut masa tiba di hopsital namun atas kertas si4sat d0ktor tertvlis anak telah men1nggal di rumah peng4suh.

Set4kat apa yang kami tahu anak men1nggal akib4t tersedak susu di rumah peng4suh. Namun masih menvnggu keputvsan post mortem paling awal dua bulan.

Kami sekelvarga termasuk keluarga mentua tidak sama sekali menyal4hkan mana-mana pihak. Kami terima ujian ini dengan hati yang redha dan ikhl4skan semua ini.

Berlari rianglah puteri syvrgaku, ditimang-timang berebut timang dengan Wan Saad, Embang Lanang, Embah Wedok dan daddy Nanang. Tunggulah Papa dan Abi mu di pintu syvrga nanti sayangku.

Ibu mu ini meng1khlaskan kesemua kes4kitan meng4ndungkan kamu, melah1rkanmu dan setiap air susu yang meng4lir buatmu puteri syvrgaku.

“Isteri yang kem4tian suami dip4nggil balu, anak yang kemat1an ibu bapanya dip4nggil anak yatim piatu, ibu bapa yang kehil4ngan anak dip4nggil. Tiada perk4taan yang mampu diungkapkan sebab ianya terlalu per1t”. Salah satu dialog drama Black versi Korea.

Jas4dmu di dunia 12.03.2020 – 12.09.2020. Aleefa Mohamad Afnan

Kredit wowberita

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih