PlLU.. Meningg4l Ketika Sujud Terakhir Semasa Solat Tahajjud

Impian setiap umat muslim pastilah ingin meningggaI dalam keadaan khusnul khotimah. Dalam islam, khsnul khotimah bermaksud keadaan dimana manusia meningggaI dalam cara terbaik dan memperoleh kemulian di sisi Allah Ta’ala.

Baru-baru ini, dimaklumkan Pengerusi Kesatuan India Muslim Terengganu, Mohamed Salahudin Shahabudin, 54, menghembvskan n4fas terakhir ketika sujud solat tahjud di h0spitaI di Kuala Lumpur.

Kena ser4ngan jntung

Difahamkan, tiga hari lalu [email protected] telah dimasukkan ke h0spital akibat ser4ngan jntung. [email protected] sangat dikenali sebagai seorang yang aktif dengan kerja kebajikan.

Suka sangat bersedekah

Malah, semasa hidupnya [email protected] memang suka bersedekah dan jarang sekali dia menolak permintaan sesiapa sahaja yang memohon sumbangan sama ada melalui persatuan atau peribadi.

Sempat berpesan, jangan tinggal sedekah

Dimaklumkan juga, beberapa hari sebelum meningggaI arwh sempat berpesan agar sentiasa memberi sedekah dan berkongsi rezeki dengan orang lain.

Tanda Meninggal Dunia Husnul Khotimah

1. Mengucapkan Syahadat

Syahadat adalah kalimat tauhid yang harus selalu kita ucapkan, karena itu adalah pengakuan kita kepada Allah Ta’ala sebagai tuhan dan Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam sebagai Rasul kita.

Hal ini dikuatkan dalam sebuah hadits yang diriwayatkan Abu Daud, Dari Mu’adz bin Jabal radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

Artinya:

“Siapa yang akhir ucapannya adalah kalimat ‘La ilaaha illallah’ dia akan masuk surga.”

2. Mengeluarkan Keringat di Dahi

Tanda berikutnya seseorang meninggal dunia dalam keadaan husnul khotimah adalah adanya keringat sebesar bulir jagung di dahinya.

Dalam satu hadist yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad menyebutkan, suatu ketika, Buraidah bin Hashib radhiyallahu ‘anhu datang ke Khurasan, menjenguk saudaranya yang sedang sakit. Ternyata saudaranya dalam kondisi sakaratul m4ut. Ketika wafat, ada keringat di dahinya.

Buraidah langsung bertakbir: “Allahu Akbar!” Aku pernah mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

مَوْتُ الْمُؤْمِنِ بِعَرَقِ الْجَبِيْنِ

Artinya: “Meninggalnya seorang mukmin dengan keringat di dahi.”

Akhir Kata
Semoga pengakhiran kita juga adalah pengakhiran yang baik Aamiin Allahumma Aamiin

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih