Rakyat dibenarkan buat pengeluaran KWSP lagi, ini syarat pengeluaran

Orang boleh buat pengeluaran KWSP lagi, ini syarat pengeluarannya. Bantuan Kerajaan Rumah Pengeluaran KWSP Dibenarkan ~ Mohon Sekarang!

Pengeluaran KWSP Dibenarkan ~ Mohon Sekarang! 21 September 2022.

Tidak dinafikan ramai yang merungut kerana terlalu sukar dan terlalu lama wang mereka disimpan dalam poket dengan sumbangan dibuat melalui akaun I-KWSP dalam talian.

Tetapi tahukah anda bahawa terdapat banyak jenis pengeluaran yang boleh anda lakukan asalkan mengikut syarat yang ditetapkan oleh KWSP.

Malah, anda dibenarkan mengeluarkan wang KWSP dari akaun 2 untuk tujuan peribadi dan tujuan membina atau mengubahsuai rumah, untuk peribadi, pendidikan dan lain-lain.

Pengeluaran Akaun 2 KWSP Untuk Tujuan Peribadi
Di sini anda boleh menyemak butiran termasuk jenis pengeluaran, borang permohonan, cara memohon wang pengeluaran akaun 2 KWSP untuk peribadi 2022

1) Pembayaran Ibadah Haji

Bagi mengurangkan bebanan anda mengerjakan haji, wang dari akaun anda boleh dikeluarkan dengan membuat permohonan pengeluaran i-Akaun KWSP bagi perbelanjaan haji dan tujuan pendaftaran haji dengan Tabung Haji Lembaga.

2) Pembayaran Rawatan Perubatan

Jika anda menghadapi masalah yang melibatkan masalah kesihatan dan 36 penyakit kritikal, anda boleh membuat pengeluaran pada akaun 2 untuk menampung kos perubatan dan pembelian peralatan kesihatan.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.
  • Dokumen Pengeluaran Untuk Perubatan
  • Semakan Rayuan BKM & Jumlah Bantuan Yang Akan Diterima
  • Bayaran BKM Tambahan RM500 Telah Dikreditkan Hari Ini

3) Pengeluaran Untuk Pembelian Rumah

KWSP menyediakan kemudahan untuk membantu ahlinya memiliki rumah pertama mereka.

Sama ada melalui membina rumah sendiri, membeli rumah subsale, rumah lelong, atau membeli melalui Aplikasi Rumah Mesra Rakyat 2022.

4) Pengeluaran Untuk Pendidikan

Bagi mereka yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat pengajian tinggi, mereka perlu membayar yuran yang mahal untuk menikmati kemudahan Universiti.

KWSP menyediakan pilihan dan kemudahan pengeluaran KWSP untuk anda menampung pengajian anak sekiranya kemudahan Pinjaman PTPTN tidak mencukupi.

Semoga dengan pengeluaran yang dibenarkan ini dapat membantu segelintir rakyat Malaysia yang amat memerlukan.

Artikel lain yang berkaitan ada di bawah!

Mohon juga BANTUAN: Bantuan Khas Belia Dan Remaja RM 150

Semak juga BKM : BKM CIMB Telahpun Dikreditkan – Bank Lain Semak Sini

Mohon juga : Permohonan Rumah PPRT B40 Kini Dibuka

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×