Subhanallah… Komandan Dan 37 Askar Korea Masuk Islam selepas Mempraktikan Pergerakan S0lat

Subhanallah… Komandan Dan 37 Askar Korea Masuk Islam selepas Mempraktikan Pergerakan S0lat

Perkara yang semamangnya kita tak sangka di mana seorang ask4r Korea dengan hanya melihat orang islam sembahyang, membuatkan diri nya teruja dengan pergerakan s0lat dan mempraktikan nyer dan ternyata membuatkan ketenangan terhadapnya dan terus masuk islam.

Menjelang keberangkatnnya ke Ir4q di akhir Julai tahun lalu, 37 Askar Korea Selatan memanfaatkan peluang itu sebaik-baiknya untuk terus memeluk agama Islam. Kapten San Jin-Gu adalah salah satu komander Briged-11SF, pasukan keamanan PBB dari Korea Selatan yg ditugaskan di Ir4q.

Kapten San dan pasukannya bertugas di wilayah Irbil, Ir4q Utara. Saat bertugas di kawasan tersebut, ia sering melihat orang2 muslim s0lat berjemaah di masjid, kebetulan markas pasukannya berada berhampiran masjid. Ia sangat terpegun dengan gerakan-gerakan s0lat. Kerana dihinggapi rasa kep3likan, ia mencuba men!ru seluruh gerakan s0lat dan dipraktik di biliknya sendirian.

Pada saat mempraktikan itulah ia merasakan ada ketenangan, dan perasaan damai dalam hatinya. “Saya menjadi seorang Muslim kerana saya merasa Islam lebih humanistik dan damai berbanding beberapa agama lain. Dan jika anda ingin berkomunikasi dengan penduduk tempatan terhadap pendekatan agama, saya kira ini akan sangat membantu dalam usaha mewujudkan misi perdamaian kita,” kata Son, seorang Askar Korea .

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Itulah sebabnya, gerakan2 s0lat tersebut kemudian ia jadikan program meditasi didalam pasukan yang beliau pimpin (disamping Yoga), dan ternyata sebahagian besar perajurit setelah mempraktikan gerakan2 s0lat tersebut merasakan hal yang sama, mereka juga merasa lebih tenang dan damai.

Sejak itu Kapten San berinisiatif mempelajari Islam untuk mengenalinya lebih dalam lagi, dan akhirnya dia memutuskan untuk memeluk Islam. Ketika niatnya ingin memeluk Islam disampaikan kepada pr4jurit2nya, ia berkata: “aku telah mencari cahaya kehidupan yg sesungguhnya, aku ingin berada dalam cahaya itu, dan cahaya itu adalah Islam”. Tanpa ia duga, secara spontan 37 per4jurit yang ia pimpin mengangkat tangan mereka, sebagai tanda ikut bersama kom4ndanya – untuk juga memeluk Islam.

Subhanallah-Walhamdulillah-Allahu Akbar!

Sumber:waktus0lat

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×