Sumbangan Tunai Rahmah Berkenaan Tarikh Dan Jumlah Bayaran Fasa 2

Sumbangan Tunai Rahmah. Kini pelbagai jenis bantuan dan inisiatif telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan sama ada melalui Kerajaan Negeri ataupun Kerajaan Persekutuan. Ia termasuklah kepada usaha berkaitan berumah tangga, keluarga, warga emas ataupun bujang.

Maka dengan itu, bantuan tunai untuk B40 di bawah Kementerian Kewangan telah dijenamakan semula kepada Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dan kan terus di tambah baik.

SUMBANGAN TUNAI RAHMAH (STR)

Sumbangan Tunai Rahmah merupakan bantuan kewangan yang disalurkan daripada kerajaan untuk warganegara yang berkelayakan.

Bayaran bantuan ini adalah melalui jumlah pendapatan bulanan. Pembayaran STR ini juga berperingkat mengikut tarikh yang diumumkan oleh kerajaan.

Jumlah Pembayaran STR

Pembayaran bagi fasa 1 akan melibatkan jumlah seperti berikut.

Proses pembayaran STR Fasa 1 telah mula dikreditkan sejak 17 Januari 2023 secara berperingkat untuk yang ada akaun bank.

Tarikh STR Fasa 2

Tarikh pembayaran untuk STR Fasa 2 belum diumumkan setakat ini. Ini kerana pembayaran STR Fasa 1 baru sahaja diumumkan, justeru pengumuman tarikh pembayaran STR Fasa 2 masih terlalu awal.

Tetapi jangkaan bayaran STR Fasa 2 jika merujuk kenyataan pada bayaran BKM 2022 dimana setiap 3 bulan pembayaran akan dilaksanakan.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Justeru, jika mengikut perkara itu, dijangka pembayaran fasa seterusnya adalah pada April 2023.

Namun ia hanyalah jangkaan sahaja. Kerajaan akan mengumumkan tarikh pembayaran rasmi pada masa yang akan ditetapkan. Segala maklumat terbaru berkenaa STR akan kami kemaskini dari semasa ke semasa untuk rujukan umum rakyat Malaysia.

Semakan Status Pembayaran

Semakan status pembayaran boleh dibuat menerusi laman web rasmi STR di https://bantuantunai.hasil.gov.my/

Cara Membuat Permohonan & Kemaskini

Setakat ini pihak LHDNM tidak mengeluarkan sebarang pernyataan berkenaan permohonan yang tidak lulus dan begitu juga dengan pengemaskinian akaun. Namun begitu, kemungkinan permohonan baru atau rayuan serta kemaskini akaun akan dibuka sejurus selepas pembayaran Fasa 1 selesai.

Sama-sama kita nantikan dan kami akan memberi info dari semasa ke semasa.

Mohon juga (Tekan Link Dibawah):

Nak jadi orang pertama yang mohon BANTUAN KERAJAAN?
Join Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan : https://t.me/infobantuan2021

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×