Terkini :Bantuan Pemberian E-Wallet RM200 | Khusus Kepada Rakyat Malaysia~Mohon Disini Sekarang !!

Terkini :Bantuan Geran E-Dompet RM200 | Khas untuk rakyat Malaysia. Bantuan terbaharu kepada rakyat Malaysia, Kerajaan telah mengumumkan bantuan khas kepada rakyat Malaysia bagi membantu mengurangkan beban dan menghadapi kelemahan ekonomi yang semakin teruk ketika ini.

Melalui bajet 2023, kerajaan Malaysia telah memperuntukkan dana untuk membantu golongan belia mengikut kategori dengan melaksanakan bantuan e-wallet sebanyak RM 200. Bantuan ini diharapkan dapat membantu mereka yang memerlukan bantuan daripada kerajaan.

Ini adalah inisiatif kerajaan untuk menyediakan sokongan kewangan. Untuk mengetahui lebih lanjut sila rujuk di bawah.

Baca Juga:

Rayuan ditutup minggu depan: Ini tarikh pembayaran Bantuan Musim Tengkujuh RM600 ~ Mohon Disini Sekarang !

Cara Semak Bayaran RM 700

Apakah Itu Bantuan E-wallet RM200 Yang Diperkenalkan?

Bantuan e-dompet itu merupakan bantuan daripada kerajaan dalam usaha menggalakkan masyarakat Malaysia menggunakan pembayaran e-dompet. Kerajaan Malaysia juga telah bekerjasama dengan syarikat yang mengusahakan aplikasi e-dompet. Bantuan ini dinamakan sebagai bantuan E-Startup. Tujuan kerajaan adalah untuk menggalakkan rakyat Malaysia membuat transaksi melalui ewallet yang didapati mudah dan selamat.

Berapakah Kadar Bantuan E-wallet Yang Diperkenalkan Oleh Kerajaan Malaysia?

Untuk makluman semua, kerajaan Malaysia sebelum ini turut melancarkan bantuan e-dompet berjumlah RM150 untuk mereka yang layak memohon. Dan yang terbaru menerusi peruntukan bajet 2023 yang telah menambah baik bantuan E-Startup dengan menambah jumlah bantuan yang sebelum ini RM150 kepada RM200.

Adakah Anda Penerima Bantuan? Jika Ya, Sila Like Page Ini Dahulu.

Kerajaan meneruskan bantuan ini kerana untuk mencapai matlamat rakyat Malaysia boleh melakukan transaksi tanpa tunai.

Apakah Syarat Kelayakan Permohonan Bantuan E-Wallet?

Bagi membuat permohonan bantuan e wallet anda perlu merujuk syarat-syarat kelayakan terlebih dahulu.Berikut adalah syarat kelayakan bantuan ini:

Golongan belia berumur 18-20 tahun

Masih menuntut di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) Bagi anda yang berminat untuk memohon, boleh rujuk maklumat dan cara memohon serta menebus kredit dompet di bawah.

Permohonan Dan Penebusan Bantuan E-Dompet RM200 Untuk Tahun 2023
Bagi tahun 2022, pakej bantuan e-dompet ini telah diperkenalkan dan mendapat sambutan hangat daripada golongan belia. Untuk tahun 2022 sebanyak RM150 yang kerajaan tawarkan kepada mereka sudah memadai untuk membuat penebusan. Manakala bagi tahun 2023, melalui pembentangan bajet tersebut, Kerajaan telah menetapkan kadar dan meningkatkan bantuan e-dompet sebanyak RM50 daripada RM150 kepada RM200 untuk golongan belia yang akan membuat penebusan untuk tahun hadapan.

Buat masa ini, kerajaan masih belum mengumumkan tarikh rasmi pemberian bantuan e-dompet. Untuk rekod tahun ini, bantuan e-wallet boleh ditebus di mana-mana permohonan e-wallet yang berdaftar dengan kerajaan, antara aplikasi e-wallet yang berpangkalan di Malaysia ialah:

  • Touch n Go eWallet
  • Boost
  • Grab Pay
  • BigPay
  • Shopeepay

Jadi, untuk tahun 2023 nanti. Berkemungkinan program E-Wallet akan dijalankan dan melibatkan rangkaian E-wallet seperti di atas. Justeru, diharapkan mereka yang layak membuat penebusan dompet kredit berjumlah RM 200 bersabar menunggu pengumuman rasmi daripada kerajaan Malaysia.

Untuk makluman semua, kerajaan Malaysia telah memperuntukkan bajet yang lebih besar berbanding tahun 2022 untuk meneruskan pemberian bantuan kredit dompet kepada belia yang memerlukan. Usaha kerajaan pada masa yang sama adalah untuk meningkatkan ekonomi dan menggalakkan belia melakukan transaksi atau menggunakan wang kertas.

Bagi anda yang ingin mendapatkan maklumat terkini tentang bantuan dan pengumuman terkini daripada kerajaan, anda boleh sertai telegram “Bantuan Rasmi” di bawah:

Leave a Comment

Sila Share Dahulu Arikel Ini. Terima Kasih

×